Sajtótájékoztatók, bemutatók

Május 16 - Fény Nemzetközi Napja
2018.05.16.
Helyszín: Világítás Háza, Budapest IV., Árpád u. 64. I. em. 6.
Ismertető:

2014-ben a LUMEN V4 Visegrádi Országok Világítási Konferenciája rendezvényen, melyet Visegrádon tartottak, a 4 ország Világítástechnikai szervezeteinek elnöke közösen küldött egy levelet a CIE (Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság) elnökének, Ann Webb-nek, hogy  május 16-a legyen a Fény Nemzetközi Napja. A kezdeményező a magyar Világítástechnikai Társaság elnöke Nagy János volt. Tavaly megszületett a döntés, így 2018-tól minden május 16 a  Fény Nemzetközi Napja.

Sajtótájékoztató és ismeretterjesztő program a Fény Nemzetközi Napja alkalmából

Helyszín: Világítás Háza, Budapest IV., Árpád u. 64. I. em. 6.
Időpont: 2018. május 16. 10.30-12.00

Program:

10:30: Megnyitó Nagy János a Világítástechnikai Társaság elnöke röviden ismerteti a Fény, mint a környezetünk alakítójának hatását, és a VTT szerepét a Fény Nemzetközi Napja létrejöttében.
10:35: Előadás Dr. Soós Gábor az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára beszél az UNESCO szerepéről, feladatairól és különösen most a Fény Nemzetközi Napja jelentőségéről.
10:50: Előadás Schwarcz Péter a Világítástechnikai Társaság alelnöke: A fény és környezettudatos, emberközpontú világítás kapcsolatáról, annak fontosságáról tart ismertetőt.
11:05: Bejelentés Pap Zoltán a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft ügyvezetője ismerteti a XLIX. Közvilágítási Ankét (2018. május 17-18. Mórahalom) szakmai programját, tematikáját, tervezett célját.
11:15: Zárszó Nagy János VTT elnöke
11:20-12.00 Állófogadás, interjú lehetőségek a sajtó számára Köszönjük, ha elfogadja a meghívást és hírt ad az eseményről.

További információk: Nagy János VTT elnök, telefon: 06 30 931 1060

Lásd még  >>>

A fény a földi élet és élővilág egyik alapvető szükségessége: a fény az élet alapja. A fénynek ökológiai és technológiai jelentősége is van. Az évezredek során, az ember mindig tisztelte a fényt, hozzá kapcsolódóan keletkeztek népszokások, rituálék. A mesterséges fény előállítása mindig is foglalkoztatta az emberiséget, kezdődött valahol a tűzzel, majd fokozatosan fejlődött az évszázadok során. Mindig is a szükségszerűség, a hasznosíthatóság szült újabb és újabb ötleteket, ezáltal folyamatosan tökéletesedtek a mesterséges fénykeltés módszerei, eszközei, mert az emberi életmód változásával, a megnövekedett igényekhez és szükségletekhez már kevésnek bizonyult a természetes fény.

Jelentős előrelépést jelentett a mesterséges fénykeltés, a világítás területén az elektromos izzólámpa, melyet Thomas Alva Edison 1879-ben valósított meg. Thomas Edison a szénszálas izzólámpára1879. november 4-én jegyeztette be szabadalmát, ez a mesterséges világítás forradalmasítását jelentette. A természetes fények mellett a mesterséges világítás az élet és az emberi tevékenység minden területén ma már nélkülözhetetlen. A mesterséges fényt számtalan területen hasznosítjuk mindennapjaink során. Széles körben alkalmazzuk a mezőgazdaságban, a gyógykezelésben, egyes ipari folyamatokban, az információáramlás területén, a köz-, és közlekedésvilágításban, a lakó- és kommunális épületek világításában, stb.

A fény és világítás nemzetközi napjának meghirdetése az UNESCO tagállamaiban ipartörténeti, és innováció szempontjából egyaránt nagy jelentőséggel bír. Mivel napjainkban az innovatív világítás szorosan kapcsolódik az energiahatékony technológiai eljárásokhoz és a világ széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez, az UNESCO is jelentős szerepet vállal ebben. Ez a nap lehetőséget teremt a fény élettani és biológia hatásainak ismertetésére, illetve olyan világítási megoldások bemutatására, amelyek környezet-, és egészségügyi szempontból támogatandók.

Ez az alkalom évente egyszer lehetőséget nyújt a tevékenység-, és emberközpontú világítás fontosságának közérthető bemutatására, a világítástechnikai kultúra szinten tartásához, valamint további építéséhez. A fény és világítás nemzetközi napjának évenkénti meghirdetése hozzásegíti a világ lakosságát a tudatos, energiatakarékos és innovatív világítási megoldások előtérbe helyezéséhez. Az ilyen modern technológiák fontossága, valamint az emberiség ezirányú - helyenként még kiaknázatlan - lehetőségei beépülnek a köztudatba, hogy aztán szülőről gyermekre öröklődve igénnyé váljanak. A figyelemfelhívás és nevelés a környezettudatos, de ugyanakkor komfortos világítási megoldásokra, napjainkban már elengedhetetlen fontosságú.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés