Magyar Statisztikai Évkönyv 2016

Központi Statisztikai Hivatal

ksh.hu

könyvek

Magyar Statisztikai Évkönyv 2016

A magyar statisztikai szolgálat 1867. évi megalapítása után öt évvel Keleti Károly és kollégái útjára bocsájtották a Magyar Statisztikai Évkönyvet, amelyet eredetileg 12 – egy-egy szakstatisztikai területet felölelő, elkészültük pillanatában megjelentetett – füzet egybefoglalásaként adtak ki.

1893-ban aztán új szerkezetű évkönyv látott napvilágot, amelynek előszavában Jekelfalussy József – aki Keleti Károly után a Központi Statisztikai Hivatal második elnöke volt – máig érvényes módon foglalta össze annak fő ismérveit: „…a világos felosztás, az adatok czélszerü csoportositása és okszerü egymásutánja, kapcsolatban a kellő helyen alkalmazott százalékos és egyéb viszonyitásokkal, hogy – a mint mondani szokás – >>a számok úgyszólván maguktól beszéljenek<<, – további kelléke a tömörség, minthogy csak tömör szerkezet mellett van biztositva a könnyű áttekinthetőség és végül a teljesség, hogy a mű kis kézikönyv alakjában a társadalmi és állami életnek minden közérdekü mozzanatát felölelje.” A fenti célok figyelembevételével készül napjainkban is a Magyar Statisztikai Évkönyv, a KSH egyik legfontosabb összefoglaló kiadványa.

A kötet 484 táblája a Magyarországot érintő legfontosabb jelenségek statisztikai megragadásához nyújt átfogó képet, területi és nemzetközi összehasonlítást biztosít, a hosszú idősorok segítségével pedig az időbeli változások tekinthetők át. Ebben az évben – az állandóság szem előtt tartása mellett – egy jelentős újítással segítjük a kötet használhatóságát: az ágazati fejezetek elején összefoglaló táblákat helyeztünk el az adott ágazat általános gazdasági jellemzőiről. Az évkönyv internetes melléklettel jelenik meg, ahol a kiadvány pdf formátumú változata mellett további feldolgozásra alkalmas táblák és fogalomtár is elérhető.

Az évkönyvben az ország demográfiai, társadalmi és gazdasági folyamatait, környezeti jellemzőit és annak időbeli változását mutatjuk be. A főbb mutatókat idősorban vagy térségi összehasonlításban grafikonokkal, térképekkel szemléltetjük, melyek interaktív változata honlapunkon elérhető. A megyék és régiók területi különbségeit, valamint a nemzetközi mutatókat külön-külön fejezetben közöljük.
A kötet internetes melléklettel jelenik meg, mely tartalmazza a PDF-formátumú kiadványt, valamint minden táblát további feldolgozásra alkalmas, Excel-formátumban. A melléklet elérése a www.ksh.hu/polc oldalon történő regisztrációt követően lehetséges. A regisztrált felhasználók bejelentkezést követően, az évkönyv elején található kötetazonosító kód aktiválásával saját felhasználói polcukra helyezhetik a mellékletet, mely ezt követően használhatóvá válik.

Témakör: Összefoglaló kiadványok
Kategória: Évkönyv, zsebkönyv
Nyelv: Magyar, Angol
Megjelenés: 2017.09.14.
Oldalszám: 533

Tartalomjegyzék

Mintaoldalak

Archívum

Ára: 8 000 Ft

Kosárba

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés