greenfo info 2018/52 - 2018.12.30.

Tisztelt olvasóink!  2018 utolsó hírlevelünkben mi is összesítettünk: idei mérlegünk: 1800 cikk, 7300 tétel a sajtófigyelőben, 400 programajánló, 140 sajtómeghívó, és 224 000 hírlevél. Januárban végre megújulunk:  "2019 új év - új greenfo."
Minden kedves olvasónknak egy zöldebb BUÉK!
Jelenleg 12037 FACEBOOK követőnk van. A május végi GDPR átállás után ezt a hírlevelet  most 4369 címre küldjük ki.

Hírek

Éhes madár maggal álmodik - tanácsok a téli madáretetéshez

2018.12.30.

Bár elég felemás ez a télnek tűnő évszak, a néha jelentkező mínuszoknál merő szívjóságból madáreleségért rohanunk, igaz sokszor nem tudjuk, kinek mit adjunk, kik jönnek, kik nem, ha eddig jöttek, egyszer csak miért nem, ha rabol a kánya, helyes-e, hogy lelkiismeretünk bánja. Ezért fontos, hogy jobban megismerjük a madáretetés hátterét, funkcióját, a különböző fajok igényeit és a saját szerepünket, felelősségünket.
tovább>>

A francia vérszivattyú máig gyilkos, itt még a vadhús is ehetetlen

2018.12.30.

Száz évvel az első világháború vége után még mindig használhatatlan Verdun környékének egy része: a francia állam által kijelölt tilalmi zónát a fel nem robbant lőszerek, és a földbe jutott mérgező vegyületek teszik élhetetlenné. Az eü. határérték akár tízezerszeresét (!) kitevő arzént rejt a föld, és hasonlóan magas a talaj nehézfémtartalma is.
tovább>>

Azt a kétéltűt nevezték el Donald Trumpról, amely a homokba dugja a fejét

2018.12.29.

Donald Trumpról nevezett el egy újonnan felfedezett kétéltűt egy brit cég, amely az amerikai elnök klímaváltozással szembeni struccpolitikája és a teremtmény föld alatti életmódja között lát párhuzamot.
tovább>>

Az ostorosi madaras ház kekec lakója: Horváth Róbert biológus, zoológus

2018.12.29.

"Magyarországon nem divat, hogy megmondjuk a véleményünket és kiálljunk az elveinkért" Horváth Róbert napenergiával fűt, elektromos autót használ, madarakat gyűrűz és – ami manapság egyre ritkább – odaáll a kis közösség élére, ha egy jó ügy miatt szembe kell szállni a hatalommal.
tovább>>

Elnémul a Galápagos-szigeteki szilveszter

2018.12.29.

Ecuador kormánya csak "hangtompított" tűzijátékot engedélyez szilveszterkor a Galápagos-szigeteken az állatvilág védelmében. Tatáról példát vehetnének a madárbarát települések.
tovább>>

Magyarország 2018-as éve elég siralmas

2018.12.29.

Az év vége a nagy számvetések szokványos ideje, ebből az alkalomból Magyarország nevében is végzett egy összegzést az index: megnézte, hogy szerepeltünk idén különböző listákon és mutatószámokban. A helyzet nem túl rózsás.
tovább>>

A klímaváltozás ára

2018.12.28.

A példa nélküli áradások, szárazságok, hőhullámok, erdőtüzek és pusztító viharok, amelyeket az elmúlt években láttunk, már a klímaváltozás megnyilvánulásai. Több tízmilliárd dollár, több ezer emberélet – ennyibe került a klímaváltozás 2018-ban. 2019 még melegebb évnek ígérkezik, mint az idei.
tovább>>

A havasi cincér az év rovara 2019-ben

2018.12.28.

A 2019. év rovarát – internetes szavazás végeredményeként a havasi cincér nyerte, toronymagasan megelőzve a magyar tarszát és Kis Apolló-lepkét. A szavazás népszerűsítésében mi is segítettünk.
tovább>>

A Paksra tervezett atomblokk kudarca - újabb 4 év csúszás Finnországban

2018.12.27.

Kínos halasztásra kényszerült az a finn atomerőmű-építési projekt, amelyhez ugyanolyan reaktorokat szállít az orosz Roszatom, amilyeneket az új paksi erőműbe is be akarnak építeni. Az újabb finnországi gond az egész nukleáris iparra sötét árnyékot vet. Lehet, hogy Paks is így száll el?
tovább>>

Orbán elmegy Bolsonaro beiktatására

2018.12.27.

Orbán Viktor már megválasztásakor sietett gratulálni a katonai diktatúrára nosztalgikusan visszatekintő új brazil elnöknek. Amúgy mindketten populista, antizöld politikusok.
tovább>>

Előzzük meg a petárdabaleseteket

2018.12.27.

Fokozott figyelemre intenek az állatvédők a szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok, azok erőteljes hang- és fényhatásai miatt, hiszen ezek állatok sokaságát rémítik halálra. PetárdaSTOP-ot kérnek az állatvédők Szilveszterre. Még több chipolvasóval segít a szilveszterkor elkóborolt kutyákon a MOL
tovább>>

Íme az első gyerek Mercedes-szalon

2018.12.26.

Nem lehet elég korán kezdeni a fogyasztóvá "nevelést", vagy inkább konzum agymosást. A német márka nyitott egy új kereskedést egy nagy üzletközpontban Pennsylvaniában. Ebben még semmi érdekes nem lenne, de ez az autókereskedés egy kicsit más: gyerekeket szolgálnak ki.
tovább>>

A Liget-projekt díja az európai(?) versenyen(?)

2018.12.25.

A városligeti építkezésekről annyi megtévesztő reklámot láttam már, hogy gondoltam, utánajárok. Vajon kikkel versenyzett az Biodóm? Hány száz épület indulhatott a versenyen a legjobb „European Leisure Architecture” díjért? Kétszáz? Háromszáz? Még százat sem találtam.
tovább>>

Karácsonyra áramáremelést kaptak a cégek

2018.12.25.

Január 1-től közel ötödével nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Előbb-utóbb ezt is a polgárok fogják megfizetni.
tovább>>

A környezetszennyezés aggasztja leginkább a magyarokat

2018.12.24.

A klímaváltozást, illetve a környezetszennyezést tartják az egyik legnagyobb társadalmi kihívásnak annak a hét országnak a lakói, akiket az E.ON megbízásából kérdeztek meg egy reprezentatív kutatásban. A felmérésből az is kiderült, 5 magyarból 4 a saját eszközeivel is igyekszik tenni valamit az üvegházhatás ellen.
tovább>>

A természetvédelem likvidálása után nagyvonalú volt az agrártárca

2018.12.24.

Épp a szakmai munka felszámolása volt a célja a bürokráciacsökkentésre hivatkozó novemberi kirúgási hullámnak. Nagy István tárcájánál most fejenként 400 ezer forint értékben kaptak Erzsébet-utalványt a dolgozók.
tovább>>

A fenntartható társadalom nem visszalépés!

2018.12.24.

Ennek a világnak hihetetlenül nagy szüksége van reális utópiákra. Az emberek részvételi demokráciát akarnak, demokratikus munkahelyeket, a munka fogalmának átértékelését, és igazságos társadalmat. Az Új Egyenlőség stúdiójában Köves Alexandra egyetemi adjunktussal, ökológiai közgazdásszal beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő a fenntarthatóságról, a munkáról és a boldogságról.
tovább>>

Programajánló

Közösségben a teremtett világért - Ökogyülekezeti konferencia

2019.01.05.

Budapest, XIV. ker. Abonyi. u. 21.

tovább>>

Vörös-kő geotúra Alsóörsön

2019.01.06.

Alsóörs, Tourinform Iroda, Strand sétány 1.

tovább>>

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2019. januárban és február

2019.01.08.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

tovább>>

Egyenlítő + zöld hírek

2019.01.01.

OzoneTV

tovább>>

Ösztöndíj németországi szakmai gyakorlatra

2018.12.18.

országos pályázat

tovább>>

Sajtótájékoztatók

Kapcsolódó anyagok

TámogatóinkHirdetések

TISZTELT OLVASÓNK! A greenfo info hírlevelet vasárnaponként küldjük szét, melyben a hét híreiből szemlézünk, emellett a jövő hét programjait és sajtóeseményeit ajánljuk. Célközönségünket ezen keresztül hatékonyan érhetik el. Honlapunkat hamarosan megújítjuk  – amihez számítunk olvasóink segítségére. A kis támogatás is nagy segítség!  Ha tetszik a munkánk, támogassa mondjuk havi egy mozijegy (2000 Ft.), vagy akár két korsó sör árával (1000 Ft)! Részletek itt >>> .  Az utolsó 15 hírlevelünk honlapunkon itt elérhető.
Megszédült a hírek kavalkádjában? Segítünk eligazodni!  Folyamatosan frissül tematikus sajtófigyelőnk is melybe itt Ön is ajánlhat cikkeket.