Hírek - Zöld portré Archívum - Keresés

Példamutató emberek, akik sokat tettek környezetünkért.

Újabb elismerést kapott Jávor Benedek

2019. április 16. 13:06

Újabb elismerést kapott Jávor Benedek Az Európai Adófizetők Szövetsége ma Strasbourgban a 2014-2019-es ciklus környezetvédelem területén legjobb képviselőjének járó elismerést nyújtotta át Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarország képviselőjének, aki március 20-án kapta meg a 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

85 éves a világhírű csimpánzkutató természetvédő

2019. április 4. 6:08

85 éves a világhírű csimpánzkutató természetvédő Április 3-án ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját Jane Goodall brit állatvédő, etológus és csimpánzkutató, a főemlőskutatás forradalmasítója.


Morgan Freeman követendő méhbarát példája

2019. április 2. 22:06

Morgan Freeman követendő méhbarát példája Óriási méhfarmot csinált ötven hektáros birtokából Morgan Freeman. Mézet nem vár tőlük, mert mint mondta, nem azért tartja őket.

Növelni kell az ország erdőterületét

2019. március 29. 23:01

Növelni kell az ország erdőterületét Zambó Péter: A legtöbb helyen őshonos fafajok ültetése szükséges, hiszen ezek alkotnak hosszú távon egészséges, stabil erdőket, és gyarapítják az ország természeti értékeit


Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő

2019. március 21. 11:04

Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország EU képviselője március 20-án este elnyerte a 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

Im memoriam Horváth Gyula

2019. február 22. 12:44

Im memoriam Horváth Gyula A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szomorú szívvel tudatja, hogy régi munkatársunk és barátunk Horváth Gyula János a Szigetközi Tájvédelmi Körzet őrkerület-vezetője február 19-én fiatalon, mindössze 58 éves korában, hirtelen fellépő betegség következtében elhunyt.


Kilátás a panel ablakából

2019. február 21. 8:47

Kilátás a panel ablakából Egy lakótelepen nem csak szürke és unalmas lehet a vizuális környezet! Érdemes a szépségeket is észre venni. Emlékeznek még az első magyar teleregényre? A Szomszédokat Gazdagréten forgatták. Itt fotózott Bajomi Bálint, akinek képeit vándorkiállításon nézhetik meg.

Elhunyt a klímatudomány nagyapja

2019. február 19. 19:47

Elhunyt a klímatudomány nagyapja Meghalt a tudós, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére. Wallace Smith Broecker amerikai geofizikus 87 éves volt.


Meghalt az óceánok Einsteinje

2019. február 12. 17:06

Meghalt az óceánok Einsteinje 101 évesen elhunyt Walter Munk bécsi születésű amerikai tengerkutató, akit kollégái csak „az óceánok Einsteinjeként” emlegettek. A tudós az oceanográfia úttörőjének számít, munkájával segítette a szövetségesek normandiai partraszállását a második világháborúban.

Jávor Benedek Paks 2 csúszásáról: a kormány az első kanyarban elhasalt

2019. február 10. 11:56

Jávor Benedek Paks 2 csúszásáról: a kormány az első kanyarban elhasalt Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője évek óta harcos ellenzője a paksi atomerőmű-bővítésnek. Ő a téma egyik legfelkészültebb ellenzéki politikusa, 2014 óta folyamatosan monitorozza a történteket. Korábban számtalan érvet sorakoztatott fel a projekt ellen, de az illetékesek közül senki nem figyelt oda rá.


További híreink

Bálint gazda életművét ismerték el

2019. február 3. 10:39

„A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja." - vallja az idén 100 éves Dr. Bálint György, aki tegnap az Év Agrárembere ünnepségen vette át az életmű díjat.

Be kellene tiltani a nagyobb méretű tűzijátékokat

2019. január 31. 22:12

Az egészséges környezet és az ép természet az élhető jövő záloga. A gyakran rövid távú, vélt vagy valós gazdasági érdekek nem egy alkalommal ezt a világos kapcsolatot írják felül. Bándi Gyula környezetjogász egyetemi tanár, az alapjogi biztos helyettese, a jövő nemzedékek szószólója munkatársaival a természet és az egészséges környezet védelme érdekében készítenek jogi és szakmai javaslatokat az Országgyűlés és a kormány számára, véleményezik a stratégiákat, cselekvési terveket és jogszabályokat.


Aszódi kirúgása ellenére Paks2 töretlen híve

2019. január 31. 18:13

Voltak súrlódások, de a szakítást csak reggel tudtam meg. Az index Aszódi Attilával, távozó Paks II. Atomerőműért felelős államtitkárral készített exkluzív intrerjút.

Im memoriam Nagy László (1944 – 2019)

2019. január 25. 10:17

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság mély fájdalommal tudatja, hogy szeretett kollégánk, Nagy László, a park nyugalmazott Pro Natura Díjas természetvédelmi őrkerület-vezetője, a hansági lápvilág elhivatott őrzője, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének birtokosa, 2019. január 23-án itt hagyott bennünket.


Ürge-Vorsatz Diana: minden baj oka a túlfogyasztás

2019. január 22. 22:30

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC kiadta új jelentését, mely arról szól, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület kibocsátásmérséklésekkel foglalkozó munkacsoportjának alelnökével, dr. Ürge-Vorsatz Diánával a Piac&Profit beszélgetett.

Ámon Ada: Kell Paks 2 helyett egy b-terv

2019. január 16. 22:55

Elszomorító, amiként az Orbán-kabinet meg akarja úszni az uniós klímacélok teljesítését, miközben túlzott fogyasztási előrejelzésekre hivatkozva, a német intézkedéseket félreértve, b-terv nélkül új atomerőművet tervez - véli az E3G nevű berlini szakintézetnél dolgozó Ámon Ada környezetvédő.


Fetykó Kinga biológus szemébe nézett egy pajzstetű és megváltozott az élete

2019. január 12. 13:13

Tudományos munkáját hagyta ott, hogy inkább a kiskertjét gondozza Kecskeméten. Metszőollóval vágja a füvet, imádkozó sáskákkal hadakozik, a tarack megleckézteti, a paradicsomot pedig egy „intelligens lénynek” tartja. Környezeti katasztrófa felé rohanunk, szerinte mégis érdemes küzdeni, de először meg kell tanulnunk másként tekinteni a világra. Fetykó Kinga biológus, gerillakertész paradigmaváltásának története.

Kulisszatitkok David Attenborough-ról

2019. január 9. 17:15

Elmúlt 92 éves a természetfilmezés doyenje, de a népszerűsége töretlen, és a munkakedve sem csökken. Nála többet kevesen tettek azért, hogy az emberek megbecsüljék a természeti kincseket.


Az ostorosi madaras ház kekec lakója: Horváth Róbert biológus, zoológus

2018. december 29. 19:20

"Magyarországon nem divat, hogy megmondjuk a véleményünket és kiálljunk az elveinkért" Horváth Róbert napenergiával fűt, elektromos autót használ, madarakat gyűrűz és – ami manapság egyre ritkább – odaáll a kis közösség élére, ha egy jó ügy miatt szembe kell szállni a hatalommal.

A fenntartható társadalom nem visszalépés!

2018. december 24. 9:24

Ennek a világnak hihetetlenül nagy szüksége van reális utópiákra. Az emberek részvételi demokráciát akarnak, demokratikus munkahelyeket, a munka fogalmának átértékelését, és igazságos társadalmat. Az Új Egyenlőség stúdiójában Köves Alexandra egyetemi adjunktussal, ökológiai közgazdásszal beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő a fenntarthatóságról, a munkáról és a boldogságról.


Karátson Dávid a vulkánok szerelmese

2018. december 15. 22:06

A Föld geomorfológiai titkainak feltárására vállalkoztam, ami fontos, hiszen ilyen szempontból is illik ismerni tágabb környezetünket, ahol élünk. Minél mélyebben ismerjük, annál jobban kötődünk hozzá – nyilatkozta az Innotékának Karátson Dávid vulkanológus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének vezetője. Az Innotéka interjúját teljes egészében közöljük.

Elhunyt Várallyay György agrármérnök, az MTA rendes tagja

2018. december 6. 22:52

Életének 83. évében, 2018. december 2-án elhunyt Várallyay György Széchenyi-díjas magyar agrármérnök, agrogeológus, talajkutató, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, számos talajtani magyarországi és világtérkép szerkesztője. 1981 és 1997 között az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézet igazgatója volt.


Rakonczay Zoltán emlékére

2018. október 5. 5:43

Nem volt és ma sincs még egy ember, aki úgy ismerte az országnak minden zugát, mint ő. És aki úgy ismerte minden munkatársát is! Tudta az összes természetvédelmi őr nevét és azt is kinek hány gyereke van.Hatalmas tudását könyveiben, számtalan írásában és az egyetemi oktatásban is kamatoztatta és így generációknak adta át a természet szeretetét.

Kubinyi Enikő etológusé az UNESCO női tudósoknak kiosztott díja

2018. szeptember 24. 18:54

A L’Oréal–UNESCO „A nőkért és a tudományért” díj 2018-as társdíjazottja Kubinyi Enikő, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és a Szenior Családi Kutya Program tudományos főmunkatársa. Az idei év másik díjazottja Csapó Edit, az MTA-SZTE Biomimetikus Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Gratulálunk!


Elhunyt természetvédelmünk legendás alakja, Rakonczay Zoltán

2018. szeptember 11. 21:40

Életének 89. évében, szeptember 10-én elhunyt Rakonczay Zoltán erdőmérnök, az intézményes természetvédelem magyarországi atyja. A szakma az ő érdemének tartja a jelenleg 10 igazgatóságból álló magyarországi nemzetipark-hálózat kialakítását, a szükséges jogszabályi hátterének és működtetési rendszerének megteremtését.

Az örökerdők doktora

2018. július 14. 11:54

Sikerrel védte meg az örökerdők kezelésének ökonómiai kérdéseivel foglalkozó értekezését, majd a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tanévzáró kari tanácsülésén ünnepélyes keretek között vehette át summa cum laude minősítéssel doktori címét Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.


Lepkegyűjtőből megszállott kutató

2018. június 18. 23:19

A Széchenyi-díjas biológus a nyolcadik ikszhez közelítve is rendszeresen dolgozik terepen. A haon interjúja dr. Varga Zoltánnal, a Debreceni Egyetem evolúciós állattani és humánbiológiai tanszékének professor emeritusával.

Mézes Pisti, az aranykalászos méhészgazda felel a környezetvédelemért

2018. május 15. 21:43

Nagy István a 4. Orbán-kormány agrárminisztere. A 24.hu portrét készített az eddig kevéssé ismert, kipróbált és hűséges Fidesz-harcosnak számító óvári gazdászról.


Átadták 2018 MÚOSZ életműdíjait és szakmai elismeréseit

2018. március 18. 16:17

5 hazai és egy határon túli újságíró vette át az Aranytollat a MÚOSZ és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, ahol egyéb díjakat is átadtak. A Soó Rezső díjat annak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Az idei díjazott: Székely Tamás. (képünkön elől középen barna dzsekiben a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján. 2007 Szeged)

A természetet be kell hozni a városba

2018. március 17. 15:04

"A fák kivágása nagy bűn." A nemzet kertésze, Bálint gazda hosszabb interjút adott a szombaton második éve aktív Ligetvédőknek, amelyben elmondja gondolatait a Liget Projektről, a budapesti Városligetről, és arról, kellenek-e múzeumok a városi parkokba.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés