Hírek - Vélemény Archívum - Keresés

 

Itt találja olvasóink véleményeit. Az Ön által beküldött anyag szerkesztői jóváhagyás után kerül ki a vélemény rovatba.
Az oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Írjon cikket Ön is!

Paks II. szerződései: régi csibészek

2019. április 20. 10:14

Paks II. szerződései: régi csibészek A paksi bővítésnek sok értelme nincs, magyarázata is kevés, de ezek közül az egyik legfontosabb a projektből kilopható pénz. Korábban is jól látszott, hogyan áramlanak a milliárdok a Fidesz holdudvara felé. A projektcég 2017-es szerződéseinek elemzése ugyanennek a folyamatnak a továbbélését támasztják alá.

Paksi cinizmus: azt reklámozzák, hogy az atom megújuló energia

2019. április 9. 8:12

Paksi cinizmus: azt reklámozzák, hogy az atom megújuló energia Ma a világon nem ismert még egy olyan energiaforrás, ami hasonló mértékben környezetileg felelőtlen, az adófizetők számára drágább és működésileg veszélyesebb lenne az atomerőműveknél. Az atomipar elkeseredetten próbálja zöldnek beállítani a nukleáris energiát, ami nem más, mint a tisztaenergia-célok cinikus megcsúfolása. Bár az atomreaktorok maguk nem bocsátanak ki szén-dioxidot, további nukleáris kockázatokat vállalni az üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentéséért az olajjal végzett tűzoltás tipikus esete.


Áder János az elnök helyett a bolygó kapitányát játssza, de azt is szarul

2019. április 1. 22:29

Áder János az elnök helyett a bolygó kapitányát játssza, de azt is szarul Áder folyamatosan a bolygó kapitányaként tetszeleg, de amikor tényleg fel kéne szólalni, akkor lapít, a demokrácia elsorvasztása ellen pedig egy büdös szava sincs, és így a kormánnyal sem kerül lépten-nyomon konfliktusba.

A flex mindent visz

2019. március 30. 10:09

A flex mindent visz Bubi dokkoló állomás készül Belső-Ferencvárosban. Útban voltak az oszlopok - megoldották okosban. Buszmegállóból e-töltő: miért nem jó a régi térkő?


Virtuális és valós környezetvédelem

2019. március 23. 8:28

Virtuális és valós környezetvédelem Az utóbbi napokban a közösségi média a #Trashtag Challenge-től volt hangos: az egész világ lelkesen fogadta, hogy végre egy olyan kihívás lett népszerű, amely nem csak szórakoztató, de egy fontos ügy mellett áll ki. Ifj. Chikán Attila a virális környezetvédelemről.

A levegőminőség további romlásáért harcol az Orbán-kormány

2019. március 17. 13:10

A levegőminőség további romlásáért harcol az Orbán-kormány A szennyezett levegő és az abból fakadó betegségek az egyik vezető halálokká váltak Európában. Magyarországon a legrosszabb a helyzet, egyébként még Kína is jobban áll nálunk. Nem igaz, hogy a magyar kormány ne tenne semmit: minden létező fórumon a levegőszennyezés növekedéséért harcol. Azért, hogy minél többen haljanak meg. Szerencsére több fronton is veszítenek. De minderről nem szólnak óriásplakátok.


Kiművelt emberfők és a fenntarthatóság

2019. március 14. 20:50

Kiművelt emberfők és a fenntarthatóság A felsőoktatás helyzete szinte a rendszerváltás óta parázs téma. Ritkán taglalt vonatkozás azonban, hogy a felsőoktatás hogyan képes hozzájárulni a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulásához.

Autóbarát belváros

2019. február 20. 11:16

Autóbarát belváros Az V. kerületi Belváros Szíve projekthez kapcsolódó (?) frissen felújított Magyar utcában úgy lettek kialakítva parkolóhelyek, hogy a járda esetenként 30-40 cm széles lett. Rosszabb, mint a Reáltanoda utca.


ENSZ klímacsúcs: az emberiség 10 éves kihívása a klímavédelem

2019. február 17. 11:41

ENSZ klímacsúcs: az emberiség 10 éves kihívása a klímavédelem A Világbank vezérigazgatója szerint „Mi vagyunk az első generáció, amelyik megtapasztalja a klímaváltozás következményeit, és az utolsó, amelyik változtathat annak menetén." A felelősség a miénk is – nem csak a politikusoké és a vállalatoké, hanem mindannyiunké!

Multirezisztens baktériumok és az állattenyésztés – Problémagenerálás

2019. február 1. 12:21

Multirezisztens baktériumok és az állattenyésztés – Problémagenerálás Sajnos azok a gyógyszergyárak ’tenyésztik’ a szuperbaktériumokat, ahol a betegségek gyógyításán dolgoznak - írta a HVG néhány napja, mely cikket mi is átvettük. Az antibiotikum biznisz anomáliáiról a Le Monde francia napilap riportjára épülő írásra reagált Darvas Béla ökotoxikológus prof.


További híreink

Paks2: az évszázad üzlete helyett az évszázad arcra esése

2019. január 28. 23:28

Január 25-én olvashattuk, hogy Varga Mihály Moszkvába készül, hogy újratárgyalják a paksi hitelt Putyinékkal. De hogy is jutottunk idáig? Hogyan lett az „évszázad beruházásából” a rendszerváltás utáni Magyarország legkínosabb gazdasági kudarca? Egy biztos: 14-ben Orbán tényleg a semmibe ugrott fejest Moszkvában. Azóta sorozatos késés, fölösleges és drága hitel, kilátástalan utólagos alkudozás az oroszokkal - a korabeli kormánynyilatkozatok és a valóság szembesítéséből lekövethetjük, hogyan ment félre minden. Szél Bernadett időutazása.

Paks2 öt éve: a bukás históriája

2019. január 14. 21:18

Ma öt éve, 2014 januárjában állapodott meg Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal a paksi bővítés orosz megvalósításáról. A váratlan fordulat (még néhány hónappal korábban is nemzetközi tenderről beszélt a kormányzat) óta eltelt öt év elég hosszú idő, hogy visszatekintsünk kicsit: mit is ígért Orbán Viktor az országnak Paks2-ről, amikor a meghökkent közvéleményt kellett győzködnie arról, hogy még jobban függővé tenni Oroszországtól a magyar energiapiacot jó ötlet.


Orbánék virtuális könyvégetése

2019. január 13. 22:30

2019 január 11-től az egész ország területén elérhetetlen a Scopus, a ScienceDirect és a SciVal adatbázisok mindegyike. A magyar tudományos közösség lekapcsolása a nemzetközi életről, avagy mire elég másfél milliárd forint, miközben stadionokra több száz milliárdot dobunk ki?

Orbán, Trump és Bolsonaro – konzervatívok verik szét a természeti környezetet

2019. január 11. 23:44

Trump lépései szégyenteljesek a republikánusokra nézve is, hiszen még Richard Nixon republikánus elnök hozta létre a környezetvédelmi ügynökséget. A brazil elnök kormányzásának első hetében lemondásra kényszerítette a környezetvédelmi ügynökség vezetőjét. Az orbáni Magyarországon is megsemmisítették a környezetvédelmi apparátust, holott ez ellentétes az egészséges környezethez való jogot biztosító alkotmánnyal.


Ettől a videótól elfelejti a gumicukrot

2019. január 5. 12:44

Rengetegen kedvelik a gumicukrot, és leginkább a gyerekeknek vesszük meg…Bevallom, régen én is szerettem, egészen addig, amíg meg nem tudtam, hogyan és miből készül, sokkoló videó következik!

A Liget-projekt díja az európai(?) versenyen(?)

2018. december 25. 19:27

A városligeti építkezésekről annyi megtévesztő reklámot láttam már, hogy gondoltam, utánajárok. Vajon kikkel versenyzett az Biodóm? Hány száz épület indulhatott a versenyen a legjobb „European Leisure Architecture” díjért? Kétszáz? Háromszáz? Még százat sem találtam.


Te mit kaptál karácsonyra Orbán Viktortól?

2018. december 23. 19:48

-…? -És azt tudod, hogy ő 300 milliárd forintos ajándékot kapott tőled? Néhány évvel ezelőtt a miniszterelnök kitalálta, hogy példaképe, a király nélküli királyságot kormányzó Horthy Miklós mintáját követve szeretné fölülnézetből, a budai Várból irányítani az országot.

12+1 tipp szmog esetére

2018. december 20. 22:00

Budapesten ma elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát; a tapasztalatok szerint ilyenkor sok vidéki településen a levegő jóval szennyezettebb, mint a fővárosban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a közlekedés, fűtés és egyéb emberi tevékenység következtében a levegőbe jutó apró részecskéknek nincs olyan alacsony koncentrációja, amely bizonyítottan nem káros az emberi egészségre.


A partra vetett Akadémia

2018. december 7. 22:45

Teljes méltóságának külsőségeivel itt vergődik a parton ez a különleges kreatúra. Vissza kellene dobni az életterébe, mert az bizonyosan nem a politika. Ezt neki is kellene tudni.Mi a baj végül is a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA)?

Módosítatlan szója és környéke – Árnyjáték

2018. december 5. 16:10

Még több GM-mentes szójára van szükség- írta a Magyar Idők.
De miért? És kinek jó biznisz ez? Darvas Béla ökotoxikológus prof. írása.


Zöldhulladék, avar és komposztálás – Égetés és műanyagzsákok

2018. december 4. 6:55

Egy Pest megyei, közepes nagyságú városban élek. Bár a városközpontban van egy kisebb méretű lakótelep, a lakóépületek többsége kertes családi ház, a település úgy is hirdeti magát, hogy ’Virágzó kertváros’. Ha valaki az elmúlt napokban a családi házas utcákban sétált, a legtöbb ház előtt megtömött műanyagzacskókat látott, vagy kötegekbe kötött ágakat, amik az úgynevezett zöldjáratra várnak.

Így amortizálják a földrajz tudást is

2018. november 24. 20:18

Földrajzoktatás az új NAT-ban. A szakmai szervezetek javaslatai közül egyet sem fogadott el az Oktatás 2030 kutatócsoport. „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” Gróf Széchenyi István tudta ezt, Orbán Viktor elfelejtette. Tudás helyett testnevelés.


Paksi végjáték

2018. november 19. 8:07

Nem kockáztatunk nagyot, ha leírjuk: a Roszatom által tervezett két atomreaktor soha nem fog felépülni Pakson.

Állami kukamaffia

2018. november 5. 7:04

A Zöld Híd Nonprofit Kft. bedöntése nem az első eset. Amióta a nonprofit szektorba kényszerítették a hulladékszállító cégeket, s mióta a pénzbeszedést - érdemi háttértevékenység nélkül - az állami "kukaholdingra" bízták, politikai alapon dől el, hogy ki kap működési engedélyt vagy ki folytathatja tovább a tevékenységét.


Patkányok és szeméthegyek

2018. november 4. 9:04

A trafikmutyihoz hasonlóan a kormány lenyúlt egy teljes iparágat, mert jó bevételi forrást látott benne – csakhogy itt nagyobb baj lehet a pénzelvonásból és a szakmai alkalmatlanságból, mintha hiányzik a mentolos szofi.

GMO-mentes csirke és társai – a kukorica csodája

2018. október 29. 6:45

Ez most afféle mini publicisztika lesz, vagyis véleményírás, ahol a saját tapasztalataimra hagyatkozom, illetve kutyám Aki (akita inu) választásaira. Lehetséges, hogy ez utóbbi kiveri itt-ott a biztosítékot, és valamiféle neo-zookultusz feltámadását sejtik majd mögötte, de szó sincs erről. Darvas Béla véleménycikke.


Minden idők legnagyobb, német céget ért tőzsdei bukása – glyphosate

2018. október 27. 22:52

Top listák mindig is voltak, de hogy mely cégeket gyűlölnek leginkább az Egyesült Államokban azt még nem olvastam eddig. Most ilyen is akad, s ezen a Monsanto csak a tizenhatodik helyet szerezte meg.

Téli vagy nyári legyen az időszámítás?

2018. október 26. 9:10

Miután döntés született az óra átállítás megszüntetéséről, a következő kérdés az, hogy téli vagy nyári időszámítást alkalmazzuk-e. A közvélemény a nyári időszámítás mellett áll, amelynek előnye, hogy nyáron még este 9-kor is világos van, hátránya pedig, hogy télen még reggel 9-kor is sötét van. Mi lehet az optimális megoldás?


Építkezés a Róka-hegyi védett terület tövében

2018. október 19. 8:20

Egyelőre „még csak” a közösségi médiában jelent meg a Róka-hegyi építkezéssel kapcsolatos felháborodás, ám az ott jelzett probléma számomra is világos, tehát megoldást kell rá találni - írta Facebook oldalán Bús Balázs.

Kinek jó Paks2?

2018. október 6. 5:55

Mióta a magyar kormány megkötötte az értelmetlen, drága, környezetkárosító, orosz függést okozó paksi bővítésről szóló megállapodást Oroszországgal, azóta feszít a kérdés, hogy vajon kinek a kedvéért erőltetik, kinek jó ez az egész, mert Magyarországnak biztos nem.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés