Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Áttelepítés miatt pusztultak el a veszélyeztetett orrszarvúak

2018. július 14. 22:25

Áttelepítés miatt pusztultak el a veszélyeztetett orrszarvúak Elpusztult Kenyában 8 keskenyszájú orrszarvú abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a súlyosan veszélyeztetett faj megmentése érdekében.

Ma először csimpánzok világnapja

2018. július 14. 13:55

Ma először csimpánzok világnapja Számos állat- és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, valamint a Jane Goodall Intézetek július 14-én ünneplik meg első alkalommal Csimpánzok Világnapját.


Az örökerdők doktora

2018. július 14. 11:54

Az örökerdők doktora Sikerrel védte meg az örökerdők kezelésének ökonómiai kérdéseivel foglalkozó értekezését, majd a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tanévzáró kari tanácsülésén ünnepélyes keretek között vehette át summa cum laude minősítéssel doktori címét Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

Fekete gólya fiókákat gyűrűztek a Pilisi Parkerdőben

2018. július 7. 7:14

Fekete gólya fiókákat gyűrűztek a Pilisi Parkerdőben A Parkerdő Zrt. és a DINP szakemberei Pilismaróton és Esztergomban összesen 6 fekete gólya fiókát gyűrűztek meg. A pilisi élőhelyek gazdagságának, és a közös természetvédelmi munka eredményességének újabb bizonyítéka az erdőben fészkelő fekete gólyák sikeres utódnevelése.


Gólyatöcs, gulipán, vagy nagy póling? – szavazz 2019 év madarára

2018. július 3. 19:09

Gólyatöcs, gulipán, vagy nagy póling? – szavazz 2019 év madarára A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát. 2019-re három hosszú csőrű „szurka-piszka” faj: a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling közül választhat a lakosság az egyesület honlapján 2018. július 23-ig.

Megnyílt az Őrségi Nemzeti Park fogadóépülete és látogatóközpontja

2018. július 2. 10:54

Megnyílt az Őrségi Nemzeti Park fogadóépülete és látogatóközpontja Átadták az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új látogató- és fogadóközpontját a Vas megyei Őriszentpéteren. A 734 millió forintos fejlesztés elsősorban az Őrség és a hozzá tartozó Natura 2000-es területek értékeinek bemutatását szolgálja.


Megszivatták a lengyel gólyavédőket

2018. június 29. 16:48

Megszivatták a lengyel gólyavédőket 750.000 forintnyi telefonszámlát csinált egy gólya, mert elvesztette a nyomkövetőt, amit valaki megtalált, és a benne lévő SIM kártyát használta is.

Mintaprogram ritkuló lápi növényeink megmentésére

2018. június 28. 17:14

Mintaprogram ritkuló lápi növényeink megmentésére A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület a Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram keretében 2016-tól végez kísérleteket a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a mocsári kocsord (Peucedanum palustre) megmentése érdekében.


Vadonleltár a betondzsungel közepén

2018. június 28. 10:54

Vadonleltár a betondzsungel közepén A Pangea Egyesület a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvánnyal közösen tavaly megszervezte az ország első klasszikus városi BioBlitz rendezvényét, amely nagy sikert aratott a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretein belül. Nemrég lezárult a második gödöllői BioBlitz.

Nagyragadozók: fókuszban a békés együttélés

2018. június 28. 10:27

Nagyragadozók: fókuszban a békés együttélés Az elmúlt hetek hazai medveészlelései során tanúi lehettünk annak, hogy a nagyragadozók jelenléte aggodalmat kelthet a lakosság körében - még akkor is, ha ezekben az esetekben erre nem volt okunk. Lezajlott a II. Országos Szakmai Nap a nagyragadozókért.


További híreink

Patkányméreg végzett a tojó uhuval

2018. június 25. 21:07

Idén új madárfaj került fel arra a szomorú listára, amely a Magyarországon bizonyítottan mérgezés által elpusztult madarak adatait tartalmazza. Kórbonctani, kórszövettani és toxikológiai vizsgálatok alapján most először bizonyosodott be a szakemberek régi sejtése, miszerint a hazai fészkelő uhukra az egyik legsúlyosabb veszélyt a különböző rágcsálóirtó szerek, patkánymérgek jelentik.

Átadták a Naprózsa Házat

2018. június 24. 18:05

A Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi – buckavidék nevű területén, a Naprózsa Erdei Iskola mellett felépült Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára.


Uráli baglyokat telepítenek a Bécsi Erdőbe

2018. június 24. 12:45

Hamarosan négy fiatal uráli baglyot engednek szabadon a Bécsi Erdőben, hogy a 2009 óta zajló visszatelepítési projektnek köszönhetően ismét a huhogásuktól lehessen hangos Bécs környéke.

Szelfitilalom: a medve nem játék!

2018. június 19. 20:31

A hazánkban kóborló, majd az elmúlt héten szabadon engedett barnamedve, Robi esetét sorra követik a médiában megjelenő hírek és videók különböző medveészlelésekről. A WWF Magyarország szerint az eset rávilágított arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri.


Már fiókáját vezetgeti a jeladós túzoktojó

2018. június 15. 20:58

Sikeresen költött és már fiókáját vezetgeti az a túzoktojó, amelyet idén márciusban láttak el GPS-jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Immár Önök is bekapcsolódhatnak a madarak áramütése elleni munkájába

2018. június 15. 9:16

Az elektromos szabadvezeték-hálózatokon elszenvedett áramütés akár több százezres nagyságrendben okozhatja védett és fokozottan védett madaraink pusztulását évente. Az MME által kidolgozott új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlap segítségével mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez.


A márciusban mentett rétisas-fióka hamarosan elhagyja a fészket

2018. június 9. 22:06

Ottó, a fiatal rétisas sorsának alakulását a születése óta nyomon követhettük. A fióka március 12-i kikelését élőben láthatták a kihelyezett fészekkamera nézői. 10 nappal később azonban az akkorra már egyedül maradt anyamadár egy fiatal hím zavarása miatt nem folytatta Ottó etetését.

Akár rab is maradhat a médiamaci

2018. június 9. 20:22

Egy bizottság hétfőn dönt az altatólövedékkel elkábított Magyarországon kóborló medve sorsáról. A greenfo úgy értesült, hogy a Szegedi Vadasparkba szállított befogott medvét nem feltétlenül akarják elengedni, mert "veszélyes" néhány polgármester szerint.


Példátlan pusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt

2018. június 8. 9:11

Az eddig megfigyelt legnagyobb mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony területének egészét - derült ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) legújabb jelentéséből.

Medve a Kiskunságban

2018. június 7. 8:37

Barna medvét figyeltek meg hétfőn Abony térségében. Az állatot kedden Kocsér környékén, szerda reggel pedig már Tiszaalpár magasságában észlelték. Még keresik a szakemberek az elkóborolt medvét.


Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben

2018. június 6. 17:32

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét. A fokozottan védett faj az Év madara 2018-ban és az egész országban összesen csak mintegy nyolcvan pár él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Értelmetlen gólyapusztulás

2018. június 5. 8:55

A történet gyökerei évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. Az Ős-Dráva Program keretében 2015-ben kezdték el Szaporcán és Vejtiben a református templomok felújítását. A kivitelező cég azonban fittyet hányva minden természetvédelmi előírásnak, nemes egyszerűséggel ledobta a tornyokon található gólyafészkeket.


Félmilliós hernyóhiány Gödöllőn

2018. június 4. 22:04

A Gödöllői Erdészeti Arborétum mesterséges odútelepén 38 énekesmadár-pár költötte ki a fiókáit, akiknek az etetéséhez a tavaszi időszakban több mint félmillió hernyót zsákmányoltak, nagyban segítve így az értékes növénygyűjtemény védelmét.

Ugartyúkot mentettek a Kiskunságban

2018. június 3. 12:26

Megmentettek és néhány hét lábadozás után sikeresen szabadon engedtek egy sérült ugartyúkot a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. Az igen ritka, fokozottan védett madár valószínűleg nekirepülhetett egy fának vagy oszlopnak egy viharban, de szerencséjére a Böddi-széken zajló természetvédelmi program munkatársa, Németh Ákos még időben rátalált.


Rétisas fiókákat gyűrűztek a Pilisben

2018. június 2. 22:58

Sikeresen meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészet területén tavasszal kikelt rétisas fióka párt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei által irányított program során a két fiatal tojó egyedi azonosítókat kapott, amik lehetővé teszik későbbi megismerésüket, és életútjuk megfigyelését.

Nehéz előre jelezni, mi vár az erdőssztyeppekre

2018. június 2. 22:11

Az erdőssztyeppeket kiemelkedően nagy élőhelyi sokféleség jellemzi, különböző típusú és eltérő méretű fás és fátlan közösségek és a köztük levő szegélyek időben és térben összefüggő komplex rendszerével.Mit érdemes tudni az eurázsiai erdőssztyeppekről? Milyen veszélyek fenyegetik őket?


Megmenekülhet a vadon élő hegyi gorilla

2018. június 2. 19:33

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak és élőhelyük zsugorodásának.

Lakásfelújítás természetkárosítással

2018. május 31. 6:13

Berettyóújfalu és Földes között a 42. számú főút mellett, helyezkedik el a Bihari-sík Tájegység kiemelt értékeket rejtő védett területe. Itt nagy felületű árasztásokkal és bivalycsorda legeltetésével állította helyre az egykori sárrétek jellemző élőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti park. Itt jelentek meg tájidegen elemek.


Százéves erdők Magyarországon

2018. május 30. 20:52

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont. Turisztikai vonzerejük sem lebecsülendő - hiszen ki ne részesítené előnyben kirándulásai során a vadregényes tájakat, melyek külön színfoltjai lehetnek az öreg erdők, mesebeli formájú és méretű fákkal. A tölgyerdők természetvédelmi kezelését megalapozó nemzetközi projektünkhöz kapcsolódva a WWF magyarországi "százéves" erdőkről adott körképet.

A fogasfarkú szöcske a székelyföldi sáskainvázió főszereplője

2018. május 30. 19:18

Normális természeti jelenségnek tartják erdélyi magyar rovarászok a médiában „sáskainvázióként” tálalt eseményeket. Szakemberek a vegyszeres beavatkozás ellen szólaltak fel a ügyében.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés