Hírek

Rekordméretűre hízott a Csinghaj-tó

greenfo/MTI

2018. július 9. 22:06

Rekordméretűre hízott a Csinghaj-tó Rekordméretűre, 4548,56 négyzetkilométeresre nőtt a Csinghaj-tó, Kína legnagyobb sós tava a bőséges csapadék következtében.

A tó területe július 4-én elérte a 4548,56 négyzetkilométert, ez a tavalyi mérésekhez képest 51,55 négyzetkilométeres növekedést jelent - közölte a Csinghaji Meteorológiai Intézet (QIMS).
A tó területe 13 éve folyamatosan nő. A sós tó kiugró idei növekedése a június óta tartó bőséges esőzéseknek köszönhető – mondta Liu Poa-kang, a QIMS munkatársa. Az év ezen szakában hulló csapadék mennyisége idén az elmúlt évtizedhez képest megtriplázódott. Liu szerint a Csinghaj-tó júliusban várhatóan tovább duzzad az újabb esőzések miatt.

"A megnövekedett tó az élővilág számára nagyobb életteret és gazdagabb táplálékforrást jelent" – tette hozzá. A tónak fontos szerepet tulajdonítanak a Csinghaj-Tibeti-fennsík ökológiai biztonsága szempontjából. Fogyása az 1950-es évektől volt megfigyelhető, majd az éghajlatváltozásnak és emberi beavatkozásoknak, így például a homokot megkötő füvesítéseknek, valamint a szélfogó erdősítéseknek köszönhetően 2005-től kezdődően megfordult a folyamat.