Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt

2018. szeptember 18. 7:12

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt 1 műanyagdarab a tengeri teknős halálát okozhatja, és milliárdnyi úszkál belőlük a világ tengereiben. Kutatók szerint 22 % a veszélye annak, hogy egyetlen falat műanyag megölje az állatot, 14 darabnál viszont 50% a halálozási arány. A vizsgálatok szerint 200 darab már elkerülhetetlen halált jelent.

Már a placentában is megjelenik a korom

2018. szeptember 17. 18:33

Már a placentában is megjelenik a korom Brit anyák méhlepényében találtak rá a kutatók az apró szemcsékre, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni.


Felfedeztek egy átlátszó gélhalat

2018. szeptember 16. 6:50

Felfedeztek egy átlátszó gélhalat Tudósok egy új halfajtát fedeztek fel az óceán mélyén, az Atacama-árokban, 7,5 kilométeres mélységben.

A biszfenol-A helyettesítő anyagai is neccesek

2018. szeptember 16. 5:29

A biszfenol-A helyettesítő anyagai is neccesek Genetikai rendellenességeket okoznak egereknél az egészségre káros biszfenol-A (BPA) nevű vegyület helyettesítésére használt műanyagadalékok - állapították meg amerikai kutatók.


Pénzrendszerváltást követelnek a természetvédők

2018. szeptember 15. 7:26

Pénzrendszerváltást követelnek a természetvédők Szeptember közepén, a pénzügyi válság tízéves évfordulóján a ChangeFinance civil koalíció tagjai a világ 12 országában közel 100 akcióval figyelmeztetnek arra, hogy szükség van a pénzügyi rendszerünk sürgős reformjára. Az akció sorozathoz csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége is, amely a budapesti Bank Center előtt szervezett demonstrációt.

Szél- és naperőművekkel zöldítenék a Szaharát

2018. szeptember 15. 6:37

Szél- és naperőművekkel zöldítenék a Szaharát Termővé tehetnénk a sivatagot, ha hatalmas szélturbina- és napelemparkokat telepítenének a Szaharába. A tudósok szerint ugyanis ez a fajta infrastruktúra megváltoztatná a széláramlatokat és a föld reflektivitását, ami esőt hozna a sivatagba, ez pedig javítaná az életfeltételeket a világ egyik legkevésbé élhető helyén.


Aranyszendvics robbanthat az energetikában?

2018. szeptember 14. 21:19

Aranyszendvics robbanthat az energetikában? Minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét egy új napelem, amelyet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat

2018. szeptember 14. 8:23

Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat - állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon felfedezett, vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomok alapján.


Áder elégedetlen a párizsi klímaegyezmény eddigi végrehajtásával

2018. szeptember 14. 6:52

Áder elégedetlen a párizsi klímaegyezmény eddigi végrehajtásával Áder János államfő szerint a párizsi megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokra van szükség a Föld klímájának védelme érdekében, a San Franciscó-i Global Climate Action Summit konferencia résztvevői éppen ennek elérése érdekében gyűltek össze.

Lehangoló rákstatisztikák a Nemzetközi Rákkutatási Hivataltól

2018. szeptember 12. 20:46

Lehangoló rákstatisztikák a Nemzetközi Rákkutatási Hivataltól A rák idén közel 10 millió ember halálát okozza, a betegség halálos áldozatainak száma tovább emelkedik a javuló megelőzés és a korai diagnosztizálás ellenére – írták szakértők az Egészségügyi Világszervezet friss jelentésében. Magyarországon szerintük drámaian gyorsan emelkedik a tüdőrákos halálozás a nők körében.


További híreink

Az egészségesebb étrend segít csökkenteni a vízfelhasználást

2018. szeptember 11. 19:38

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

A zebrahal petesejtjének fajvédő fehérjéje

2018. szeptember 11. 8:44

Ajtónállóként működik a zebrahalak petesejtjének külső részén lévő fehérjeanyag: csak a fajhoz tartozó spermiumot engedi be.


Ferenc pápa a műanyag-szennyezés ellen

2018. szeptember 9. 19:58

Közös fellépésre szólította fel az embereket az óceánok műanyag-szennyezése ellen Ferenc pápa, aki az elmúlt években számtalanszor emelte fel szavát az ember által előidézett globális felmelegedés megállításáért.

Tudod, mi az a biszfenol A? Nem ártana, mert ártalmas.

2018. szeptember 9. 9:16

Megvizsgálják, hogy mennyire esszük meg a műanyagtányért és mennyire isszuk meg a sörösdobozt.


Felvillanyozódik Afrika

2018. szeptember 8. 20:24

Afrikában jelenleg mintegy félmilliárd ember lakik olyan házban, ahova nincs bekötve a villany. Egy startup olcsó napelemekkel vinne elektromosságot a legszegényebbeknek is.

Japán újra legalizálná a bálnavadászatot

2018. szeptember 8. 6:46

Japán azt szeretné, hogy újra lehessen kereskedelmi céllal vadászni a bálnákra. A kezdeményezést a Nemzetközi Bálna Bizottság (IWC) a jövő héten tárgyalja Rióban.


Anyagilag is megéril a zöld gazdaságra váltani

2018. szeptember 7. 22:34

Nyilvánosságra hozták az ENSZ 2018-as klímavédelmi jelentését. Antonio Guterres főtitkár az ENSZ New Yorki központjában ismertette a jelentés főbb következtetéseit.

Íme a világ első vezető nélküli villamosa

2018. szeptember 7. 15:35

A vezető nélküli villamos jelenleg már képes az alapvető üzemi feladatok ellátására valós forgalmi körülmények között.


Az eddig gondoltnál halálosabb a PM 2.5

2018. szeptember 7. 12:24

A levegőben szálló finompor (PM2.5) világszerte egyharmaddal több halálesetet okoz, mint amennyit az eddigi becslések alapján feltételeztek - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Pnas című szaklapban bemutatott tanulmányában.

Műanyagmentes legó 2030-ig

2018. szeptember 5. 22:47

A Privátbankár szúrta ki a Bloomberg beszámolóját, amely szerint a Lego teljesen beszüntetné a műanyag használatát a játékok gyártásához. Igen ám, de jelenleg nem ismernek helyettesítő anyagot.


Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

2018. szeptember 5. 22:31

13 hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el - írta a BBC.

Íme a mindenevő cápa

2018. szeptember 5. 21:19

A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát, amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri fű teszi ki.


Újabb madárfajokkal szegényedtünk

2018. szeptember 5. 10:23

A Rió című animációs filmből is jól ismert Spix-ara egyike annak a nyolc madárfajnak, amelyek az elmúlt években kihaltak a BirdLife International természetvédelmi szervezet szerint.

Harc az Aral tó megmentéséért

2018. szeptember 4. 16:43

Az Aral-tó helyzete ökológiai szempontból legalább akkora probléma, mint az Amazóniai esőerdők pusztulása. Öt közép-ázsiai vezető találkozott Türkmenisztánban azért, hogy bizonyítsák, mennyire szeretnének közösen megfelelni ennek a környezetvédelmi és gazdasági kihívásnak. A találkozón Türkmenisztán elnöke látta vendégül az üzbég, a kazah a kirgiz és a tadzsik elnököt.


Még nem tudni, mennyire veszélyesek a hibrid szuperkígyók

2018. szeptember 4. 15:50

Új, hibrid pitonokat fedeztek fel Florida déli részén. Az állatok sokkal erősebbek és alkalmazkodóképesebbek lehetnek, mint nem hibrid rokonaik.

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

2018. szeptember 4. 14:36

Évi kb. 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amely cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrőt tartalmaz. Miután a csikket eldobták, a szűrőknek évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak - miközben környezetszennyező anyagok szabadulnak fel.


Becsődölte Rio de Janeirot a foci vb és az olimpia

2018. szeptember 4. 7:55

Fantasztikus tengerparti strandjával, a Copacabanaval vagy a Corcovado hegyen lévő Krisztus szoborral Rio az álmok városa - volt. Bűnözés, lerobbant infrastruktúra, sportra elpazarolt milliárdok.

Juliette Binoche zöld zászlót bontott

2018. szeptember 3. 21:40

Juliette Binoche kezdeményezésére 200 művész követeli a klímaváltozás elleni azonnali politikai fellépést.


90 elefánttetem egy botswanai rezervátumban

2018. szeptember 3. 20:11

Közel 90 elefánttetemet találtak egy híres afrikai rezervátum mellett, az Afrika déli részén fekvő Botswanában. A szakértők szerint minden idők legnagyobb mészárlása egybeesik az orvvadászellenes egység lefegyverzésével.

Hosszútávú úszóbajnokok a fjordlandi pingvinek

2018. szeptember 2. 7:46

Először követték nyomon az új-zélandi fjordlandi pingvinek vándorlását és kiderült, hogy majdnem hétezer kilométert úsznak két hónap alatt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés