Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Pálmaolaj: a betiltott reklámot már több millióan megosztották

2018. november 12. 8:39

Pálmaolaj: a betiltott reklámot már több millióan megosztották Megható reklámfilmmel készült a karácsonyi szezonra az Iceland nevű brit diszkont szupermarketlánc. A reklámfilm a Clearcast nevű ellenőrző szervezet szűrőjén fennakadt, és politikai kampányolás címén betiltották. Ez viszont inkább csak olaj volt a tűzre.

Megéri villanybuszt venni

2018. november 12. 7:00

Megéri villanybuszt venni Néhány évvel ezelőtt a Levegő Munkacsoport már kiszámolta, hogy jobban megéri villanybuszt venni, mint dízelt. Most ugyanerre a következtetésre jutottak az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség szakértői is.


Amazónia lemaradt a klímaváltozás mellett

2018. november 11. 11:41

Amazónia lemaradt a klímaváltozás mellett A klímaváltozás az erdőirtásoktól függetlenül önmagában is súlyos károkat okoz az amazóniai esőerdőben egy új kutatás szerint. A szárazság és a melegedés miatt sok fafaj tűnik el a Föld tüdejéből, csökken a diverzitás, és az esőerdő nem képes elegendő új fával pótolni a veszteséget. És akkor még itt van az új antizöld brazil elnök is.

Húsadó kivetését sürgetik brit kutatók és orvosok

2018. november 10. 23:37

Húsadó kivetését sürgetik brit kutatók és orvosok Egészségügyi adó kivetését szorgalmazza a feldolgozott és vörös húsokra egy új oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi megtakarítást lehetne elérni. Ha azonban nem tesznek semmit, becsléseik szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséggel jár.


Hamis ábrándok és a nagy marketing trükk a palackozott víz

2018. november 10. 22:57

Hamis ábrándok és a nagy marketing trükk a palackozott víz A mikroműanyagok több forrásból, így a műanyag palackokból lehúzott kortyok nyomán is a szervezetünkbe juthatnak. Mi áll a folyamatosan növekvő fogyasztás hátterében, miért költjük a csapvíz árának sokszorosát a boltok polcain sorakozó termékekre? John Jewell újságíró pár évvel ezelőtt az évszázad marketingtrükkjének nevezte azt, ami miatt a több millió tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág felfutott.

Folyékony nitrogén mentheti meg a tölgyeket

2018. november 10. 22:00

Folyékony nitrogén mentheti meg a tölgyeket Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában.


A partimadarakra is katasztrofális a klímaváltozás

2018. november 9. 9:07

A partimadarakra is katasztrofális a klímaváltozás A klímaváltozásnak a partimadarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatását vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport a Debreceni Egyetem professzorának irányításával. A kutatás meglepő eredményt hozott, ami teljesen új szemszögből világítja meg a globális felmelegedés következményeit. Nyitóképen a nagy partfutó.

Összeomlolhat a globális hulladék-újrahasznosítás rendszer

2018. november 8. 6:10

Összeomlolhat a globális hulladék-újrahasznosítás rendszer Az évtizedekig sikeresnek tűnő globális szelektív hulladék gyűjtési és -újrahasznosítási rendszer súlyosan megrendült idén, miután a korábban a legnagyobb papír- és műanyaghulladék-vásárlónak számító Kína 2018 elejétől elutasította, hogy a Nyugat szemétlerakója legyen. A szállítmányok előtt pedig egyre több más ázsiai ország is sorra lezárja le határait.


Bill Gates elővette a kakis üveget

2018. november 7. 5:57

Bill Gates elővette a kakis üveget Sose hittem, hogy ennyit fogok tudni az emberi székletről -mondta előadásában a világ egyik leggazdagabb embere. A Microsoftot alapítója most WC-fronton is jótékonykodik. A bolygónak, és milliárdnyi embernek napi gond a higiénia hiánya.

Szokatlan tigris vendetta

2018. november 6. 6:00

Szokatlan tigris vendetta Traktorral tapostak halálra falusiak az észak-indiai Uttar Prades államban egy tigrist, amely megölt egy földjén dolgozó férfit. India nemzeti állatának elpusztítása védett területen bűncselekménynek számít, ezért a hatóságok feljelentést tettek az ügyben.


További híreink

Miért urbanizálódtak a szárnyas patkányok?

2018. november 4. 8:16

Sokan utálják, szárnyas patkányoknak tartják őket, míg mások előszeretettel ülnek ki a parkokba etetni őket. Egy biztos: ahol város van, ott nagy számban jelennek meg a galambok. Mi az oka annak, hogy éppen ezek a madarak kedvelik a lakott környezeteket? Válasz a 24.hu-tól.

A legfelső bíróság zöld pofonja Trumpnak is

2018. november 3. 23:49

Az amerikai legfelső bíróság szerint igenis vizsgálhatja bíróság, hogy a Trump-kormányzat eleget tesz-e a klímaváltozás ellen.


A gyilkos Bayer/ Monsanto vonakodik kifizetni a kártérítést

2018. november 2. 8:06

Az egyszer már megítélt 289 millió dollár (81,7 milliárd forint) helyett belement volna egy 78 millió dolláros (22 milliárd forint) kártérítésbe az a rákos beteg, aki a génmanipulált vetőmagokat is gyártó Monsanto vegyipari céget tette felelőssé a betegségéért. A Monsanto új tulajdonosa, a Bayer ennek ellenére megint fellebbez az ügyben.

90 másodpercenként egy új villanyautó.

2018. november 1. 7:40

Építsd az álmod - így ontja az elektromos autókat Kína legnagyobb gyártója. A következő 8 év során cél az évi 1,5 millió darabos export Európába és az USA-ba.


Brazil szója gyilkolja a Föld élővilágát

2018. október 31. 20:15

A brazil Cerrado szavanna kb. Nyugat-Európa területű, és bolygónk egyik legváltozatosabb helye - az itt élő fajok 40 %-a sehol máshol nem található meg. Ezt a biológiai sokféleséget azonban éppen felzabálja a világ.

Úgy tűnik, az új brazil elnök egy igazi vadbarom

2018. október 31. 10:46

A minap Brazília elnökének megválasztott Jair Bolsonaro kampányban az Amazonas-medencét bárányhimlős gyerekhez hasonlította, amin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai. Ezeket az elnök bányászat céljára szeretné megnyitni, ami az útépítések és infrastrukturális beruházások miatt nemcsak erdőirtást jelentene, hanem azt is, hogy az őslakosokat gyakorlatilag elűznék a földjeikről.


Lesújtóak a legújabb adatok Földünk egészségéről

2018. október 30. 21:17

45 év alatt a gerinces fajok egyedeinek több mint felét sikerült eltüntetni - ez kétségtelenül a bölcs ember figyelemre méltó “teljesítménye”. A WWF legfrissebb Élő Bolygó Indexe semmi kétséget nem hagy, mit is művelünk a Földdel. Az emberiség történetében sorsdöntő két év következik.

Újra engedélyezi Kína a tigris és orrszarvú csontok kereskedelmét

2018. október 30. 8:02

25 év után részben feloldja a tigris és orrszarvú csontok kereskedelmének tiltását Kína. Az 1993 óta életben lévő tilalom ezentúl csak a vadon élő egyedekre vonatkozik majd.


Százezrével öli a gyerekeket a légszennyezés

2018. október 30. 7:12

A világ gyermeklakosságának nagyjából 93 százaléka szív minden nap az egészségére és a fejlődésére is komoly kockázatot jelentő szennyezett levegőt. Csak 2016-ban körülbelül 600 ezer gyerek halálát okozta légszennyezettségből eredő fertőzés.

Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

2018. október 29. 20:55

Miután Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikus tegnap megnyerte a brazil elnökválasztást, világszerte komolyra fordultak a találgatások arról, hogy milyen következménye lehet változásoknak. Azért lehet egyelőre csak találgatni, mert Bolsonaro kampánya sokkal inkább épült hangzatos mondásokra, mint konkrétumokra, és így van ez többek között a globális szinten fontos brazil környezetvédelemmel is.


Arra születtek, hogy fekáliában haljanak

2018. október 29. 9:44

Az indiai társadalom kirekesztettjei a dalitok (érinthetetlenek), akiknek az a sorsuk, hogy puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül csatornát tisztítsanak. Ötnaponta hal meg egy indiai a fekáliával teli aknákban. Kitörniük gyakorlatilag lehetetlen.

Nagy elektromos autó dilemma

2018. október 28. 6:39

Egyáltalán nem biztos, hogy az e- autózás terjedése valóban jót tesz a környezetnek: egy ilyen jármű legyártása önmagában nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a sokat támadott dízelek. Üzemeltetésükkel lecsökkenhetnek a káros anyagok a városi levegőből, de az erőművek még nagyobb bajt okozhatnak. Még mindig az akkumulátorok miatt törheti a fejét az autóipar.


Gyilkosabb a légszennyezettség mint a dohányzás

2018. október 28. 5:51

Évente 7 millió ember hal meg a szennyezett levegő belégzése miatt - nyilatkozta a legfrissebb kutatások alapján Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezető igazgatója.

Lehetetlen elérni a klímacélokat

2018. október 27. 22:02

Lehetetlen már elérni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat, állítják norvég kutatók. Mások abban bíznak, hogy a jövő technikája megoldhatja a kérdést.


Nagyon torz és fenntarthatatlan táplálkozásunk összetétele

2018. október 27. 11:02

A szükséges zöldség és gyümölcsmennyiség harmada elérhető, gabonából viszont másfélszeres a globális többlettermelés. Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát.

Az eltitkolt szennyezés 14 éve gyilkolja az óceánt

2018. október 27. 9:33

A Mexikói-öbölben a BP 2010-es olajszivárgásáról számos tudósítás született, a sajtó rendszeresen beszámolt a katasztrófa alakulásáról. Valószínűleg emiatt vált a Deepwater Horizon balesete a tengeri olajfúrások veszélyeinek egyik legfőbb szimbólumává. De elképzelhető, hogy szép lassan egy jóval korábban megkezdődött szivárgás fog az USA történetének legsúlyosabb olajkatasztrófájává válni.


Zajszennyezés és fajkihalás

2018. október 27. 9:20

Kutatók egy csoportja a japán Ogaszavara-szigeteknél folytatott vizsgálatot, amikor felfedezték, hogy a helyi bálnák elhallgatnak a közlekedő hajók zajára. A jelenség megzavarhatja az állatok szaporodását.

Évi 8 milliárdan fognak repülni 20 év múlva

2018. október 25. 18:50

Az IATA legfrissebb elemzése szerint 2037-re összesen 8,2 milliárd ember fog repülővel utazni egy év alatt, ez a mostani utasforgalom duplája. A legtöbben Kínában, az USA-ban, Indiában és Indonéziában ülnek majd repülőre.


Ez egy szar hír

2018. október 25. 7:15

Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben. A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag csomagolása volt, vagy ivott műanyag palackból. A résztvevők egyike sem volt vegetáriánus.

Mikroműanyaggal szennyezett az asztali sók 90 %-a

2018. október 24. 21:29

A világszerte étkezési célra árult sók 90 százalékában találhatók mikroműanyagok – írja a USA Today egy új felmérés alapján.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés