Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az Exxon Valdez 30 éves gyilkos árnya

2019. március 25. 9:01

Az Exxon Valdez 30 éves gyilkos árnya 1989. március 24-én az Exxon Valdez tankerhajó Alaszkától nyugatra zátonyra futott, és 41 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe – megmérgezve ezzel egy teljes ökoszisztémát. Bár a kiömlött olaj mennyiségét tekintve nem ez volt a történelem legsúlyosabb tankhajóbalesete, de az ökológiai pusztítása még a legrosszabb rémálmokat is felülmúlta. És semmi sem garantálja, hogy a katasztrófa nem fog megismétlődni akár holnap.

Bejött a műeső - 45 percen át esett Srí Lankán

2019. március 24. 21:42

Bejött a műeső - 45 percen át esett Srí Lankán Srí Lanka sikeres mesterségeseső-kísérletet hajtott végre a sziget teatermesztő hegyvidékén, ahol a legtöbb vízi erőmű is található.


Újabb zagytározó szakadhat át Brazíliában

2019. március 24. 11:43

Újabb zagytározó szakadhat át Brazíliában A Vale SA bányavállalat zagytározójának januári, kétszáz halálos áldozattal járó összeomlása után újra hasonló katasztrófa fenyeget Brazíliában. Egy független szakértői vizsgálat szerint a Gongo Soco bányában is kritikus a zagytározó egyik falának stabilitása.

Brutálisan nő a betonlábnyomunk

2019. március 23. 19:49

Brutálisan nő a betonlábnyomunk A víz után a beton a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.


Kínának elege lett Európa szemetéből

2019. március 23. 18:54

Kínának elege lett Európa szemetéből Kína egy éve leállította a legtöbb műanyag és egyéb hulladék importját. 25 éven át a világ újra feldolgozható hulladékának csaknem a felét ott dolgozták fel – most viszont drámaian új helyzet állt elő – írja a Piac és Profit. Gondban a nagy hulladéktermelők.

A veszélyeztetett óriásszalamandrák győztek

2019. március 23. 17:45

A veszélyeztetett óriásszalamandrák győztek A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt 2 évben, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget.


Az elektromos buszoktól kell félniük az olajtermelőknek

2019. március 23. 13:18

Az elektromos buszoktól kell félniük az olajtermelőknek Az elektromos meghajtású személyautók miatt egyelőre nem kell aggódniuk az olajtermelőknek, némileg más a helyzet azonban az e-buszokkal, különösen Kínában. 2019 végén már napi 270 ezer hordó gázolaj elégetését váltják ki a világszerte közlekedő elektromos buszok, döntő részben az ázsiai országban.

Hulladékos csikicsuki: Kína beintett, az USA leépít

2019. március 23. 9:43

Hulladékos csikicsuki: Kína beintett, az USA leépít Nem igazán működik a hulladékok újrahasznosítása, de nem is az volna a megoldás a világ szemétproblémájára. Kutatások szerint 2050-ben darabra több lesz a műanyaghulladék a tengerekben, mint a hal.


10 dolog, amiért imádjuk az erdőket

2019. március 21. 10:13

10 dolog, amiért imádjuk az erdőket Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

San Franciscó betiltja az e-cigit

2019. március 21. 7:23

San Franciscó betiltja az e-cigit San Francisco városa azt tervezi, hogy az egészségügyi kockázatok miatt betiltja az e-cigit, amíg az Egyesült Államok kormányszervei nem hoznak hivatalos értékelést a hatásairól.


További híreink

Újabb jogi pofon a Bayernek: rákkeltő a Roundup gyomirtó

2019. március 20. 23:50

Újabb amerikai bíróság állapította meg, hogy rákkeltő a német Bayer vegyipari óriás által forgalmazott Roundup nevű gyomirtó. A döntés ezúttal is San Franciscóban született. Mit kell tudni a glifozát hatóanyagról, miért veszélyes, és hogyan vizsgálják?

Rendőrkutyát klónoztak Kínában

2019. március 20. 20:37

A kínai állami média szerint tudósok a délnyugat-kínai Jünnan tartományban rendőrkutyát klónoztak egy programban, amitől azt remélik, hogy segít csökkenteni a rendőrkutyák kiképzési idejét és annak költségeit.


A rákbetegség leghalálosabb formája már a tüdőrák

2019. március 20. 7:35

Csökkent a rák okozta halálozások aránya az Európai Unióban az elmúlt öt évben. A nők között már többen halnak meg tüdőrákban, mint mellrákban.

Újrahasznosított WC-papírral a bolygóért

2019. március 18. 23:55

2. éve ünneplik március 18-án az Újrahasznosítási Világnapot. Újrahasznosított WC-papírral 80%-nyi megújuló erőforrást és 38%-nyi vizet lehet megtakarítani.


Gyászol a világ környezetvédelme

2019. március 17. 21:47

Legalább 22 ENSZ-alkalmazott és számos delegált vesztette életét az Addis Abebában történt végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Az áldozatok a Nairobiban hétfőn megkezdődött Környezetvédelmi Közgyűlésre tartottak volna.

Globális moratórium a reprodukciós célú génszerkesztés alkalmazására

2019. március 17. 11:28

A genetikailag megváltoztatott gyermekeket eredményező emberi petesejtek, spermák vagy embriók génszerkesztésének globális tilalmára szólított fel egy nemzetközi tudóscsoport.


Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

2019. március 17. 0:07

Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be Brüsszelben.

Klímatüntetés: 100 ország, 1500 város

2019. március 16. 22:54

Több mint 100 ország 1500 városban vonultak utcára a fiatalok a globális elit klímaváltozással szembeni tétlensége ellen tiltakozva. S míg néhány politikus szerint a tanulóknak az iskolában a helyük, addig a tudósok a diákok mellé álltak.


Több mint 1200 állatfajt fenyeget a kihalás

2019. március 16. 21:32

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és az amerikai Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet tudósai feltérképezték a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket, hogy megállapíthassák, élőhelyük mekkora részét sújtják a fajpusztulás ismert tényezői.

Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget

2019. március 16. 0:21

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves svéd lányt. A copfos Thunberg azzal került a címlapokra, hogy tavaly arra biztatta a diákokat: ne menjenek iskolába, hanem követeljenek az utcán gyorsabb és hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése érdekében.


3 millió tonna! Ez csak a Coca-Cola évi műanyag szemete

2019. március 14. 20:39

Először közölte a Coca-Cola, mennyi műanyag csomagolást termelnek egy évben. Minden 5. palackot, azaz összesen 108 milliárdot ők zúdítanak a világra.

Rendszeressé válhat a jéghegyek leválása Chilében

2019. március 12. 22:30

Két újabb méretes jéghegy vált le az elmúlt hetekben a Chile déli részén lévő Grey-gleccserről - közölték kutatók, akik szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.


Feléljük a bolygót

2019. március 12. 21:45

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért - állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.

Világjáró vulkáni hamufelhők változó klímánkban

2019. március 12. 8:02

A természeti és emberi katasztrófák: a vulkáni hamu és az ipari balesetek okozta szennyeződések terjedését sokasági éghajlati modellekben vizsgálja két magyar kutató. Haszpra Tímea és Herein Mátyás a Scientific Reportsban jelentették meg legfrissebb eredményeiket.


A fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják

2019. március 11. 21:32

A nyolc éve történt fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják helyi lakosok és szakértők. A Greenpeace szerint nem kapnak elegendő védelmet azok, akik a radioaktív szennyezés felszámolásán dolgoznak. Erre az ENSZ is figyelmeztette 2018-ban a japán kormányt.

Új kardszárnyú delfin fajt fedezhettek fel Chile déli partjainál

2019. március 11. 17:59

Titokzatos delfinfajt fedezhettek fel, a tudósok "sosem láttak még ehhez hasonlót". A kutatók 1955-ben hallottak először a különös külsejű tengeri emlősökről, amikor azok tömegesen vetődtek partra Új-Zélandon.


Bestresszel a tengeri ökoszisztéma

2019. március 10. 20:10

Komoly fenyegetést jelentenek a halakra, korallokra és egyéb tengeri élőlényekre az egyre gyakoribbá váló tengeri hőhullámok – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.

Hagymát hagymával!

2019. március 10. 8:33

A hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát – derült ki egy kínai tanulmányból.


A téli esők is gyorsítják a grönlandi jég olvadását

2019. március 8. 12:43

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek olvasztják az északi féltekén elterülő sziget jegét, még az hosszú északi-sarki télben is gyakran esik az eső - állapították meg kutatók.

Yoda a zöld fényes, Obelix a gömbölyű bogár

2019. március 8. 1:06

Több mint száz új rovarfajt fedeztek fel egy indonéz sziget, Celebesz esőerdejében. A tudósok szerint a bogarak mind a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak, vagyis az ormányosbogarak közé.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés