Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai

2019. február 19. 0:48

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk – állítja Csuzdi Csaba az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.

Kirúgták a hazug államtitkárt

2019. február 18. 16:42

Kirúgták a hazug államtitkárt Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte ma a szaktárca.


Kicsit reped, kicsit ereszt, de a miénk – a püspökszilágyi atomtemető rémségei

2019. február 18. 14:12

Kicsit reped, kicsit ereszt, de a miénk – a püspökszilágyi atomtemető rémségei Sugárfertőzés a telepen, fejetlenség a rendszerváltás előtt lerakott hulladékok dokumentálásában, csomagolásában és tárolásában, magas háttérsugárzás, káros anyag szivárgása a talajvízbe – a püspökszilágyi atomtemető körül több gyanús történet kering.

Mi lenne velünk házi méhek nélkül?

2019. február 18. 1:06

Mi lenne velünk házi méhek nélkül? A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek, vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon?


Új díjjal is zöldít, és fest zöldre Matolcsy MNB-je

2019. február 17. 17:56

Új díjjal is zöldít, és fest zöldre Matolcsy MNB-je A Magyar Nemzeti Bank februárban meghirdetett Zöld Programja révén - a rendelkezésre álló jegybanki eszközökkel - Magyarország ökológiai fejlődéséhez, a környezeti eredetű kockázatok csökkentéséhez is hozzá kíván járulni. Megalapították a Zöld Pénzügyek Díjat.

Van más út! A civilek lesöprik a lopakodó olimpia antizöld tervét

2019. február 17. 10:10

Van más út! A civilek lesöprik a lopakodó olimpia antizöld tervét Fakivágás és a kertvárosra zúdított autóforgalom helyett alternatív útvonalat javasolnak dél-pesti civilek. A fórumra a fideszes illetékesek el sem jöttek - ennyire érdekli őket a helyiek véleménye.


Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül Győrben

2019. február 16. 23:07

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül Győrben Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.on Hungária Zrt. Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját jövő év elejéig, mintegy 160 ezer négyzetméteren.

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt

2019. február 16. 19:09

A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt Az Európai Unió petíciós bizottságának segítségét kérték Debrecen Nagyerdeje kertvárosi részének lakói, akik évtizedek óta küzdenek egy 32 lakásos társasház-beruházás terve ellen. Az egy ideig jegelt építkezéssel kapcsolatban most felgyorsultak az események annak ellenére, hogy a zöldhatóság szakvéleménye szerint is rosszul jár a védett környezet a beruházással, s még a polgármester sem lelkes. A háttérben itt is fideszes szálak fonódnak.


Már a szmogriadó előtt figyelmeztetnék Budapestet

2019. február 15. 9:08

Már a szmogriadó előtt figyelmeztetnék Budapestet Egy előterjesztés alapján akkor is jelzést adna ki az önkormányzat, ha a légszennyezés túllép a tolerálható szinten.
A döntés február 20-án várható.

A budapestiek 3/4-e díjazná a betétdíjas palackokat

2019. február 14. 23:02

A budapestiek 3/4-e díjazná a betétdíjas palackokat A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából.


További híreink

Ahol Rogán Antal megjelenik, nem árt óvatosnak lenni – a NER lenyúlja a Balaton maradékát

2019. február 14. 20:22

Villámgyorsan lenyomta a kormány a 21 Balaton-környéki önkormányzat torkán a balatoni hajózás visszaállamosítását. A települések lényegében maguknak köszönhetik, hogy hamarosan úgy táncolnak majd, ahogyan a kormány fütyül.

Mutyigyanús napelemes pályázatok az MFB Banknál

2019. február 14. 19:52

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál. “Megint egy példa arra, hogy a hatalom, amikor érzékeli, hogy nem tud érvényt szerezni a titkosítási törekvéseinek, akkor kész a szabályokat menet közben módosítani”


Aszályos időben úszó szivattyútelepekkel hűtenék a Paksi Atomerőművet

2019. február 14. 18:53

A Duna alacsony vízállása esetén a Paksi Atomerőmű blokkjai számára szükséges hűtővizet úszó szivattyútelepek segítségével biztosítják a jövőben. Mindez 2 év alatt 1,18 milliárd forintba kerül majd, és a feladatot két vízügyi hatóság, a Közép-dunántúli és az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Főigazgatóság végzi el.

Színpompás Valentin-napi meglepetés

2019. február 14. 17:38

Az atalantalepkének vagy admirálislepkének május és október között két nemzedéke repül; ritkán még novemberben is látható egy-egy példány. Én ma délben fotóztam le a Belső-Ferencvárosban. De ugye akkor nincs klímaváltozás.


Évi 1500 millióból zöldítik Ádert

2019. február 14. 0:12

Volt államtitkár igazgatja Áder János alapítványát, ami évi másfél milliárdot kap a kormánytól. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány egy bérelt irodában működik, és öt főt foglalkoztat.

Így főzünk mi

2019. február 13. 17:45

A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel ismét a hazai étkezési és főzési szokásokat valamint újdonságként a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket. Ma már az, hogy mennyire egészséges, amit eszünk, csaknem annyira fontos, mint hogy ízletes is legyen.


Az uránbányászat veszélyes a földre, talajvízre, levegőre, emberre

2019. február 12. 20:14

Már a lokátor tervezésekor itt volt, de most kiemelt figyelmet fordít az Energiaklub Pécsre. Paks II alig 100 kilométerre van, a város alá uránbányát és végleges atomtemetőt fúrnának – van miért aggódni. Mátyás Eszterrel, az Energiaklub atomenergiai projektvezetőjével készítettünk interjút a Pécsistop.

Milyen ruhával óvhatom a bolygót?

2019. február 12. 19:11

A futás maga az élet, a futófelszerelés viszont a cipőtől, zoknitól a fejpántig műanyagszálakból áll. Mit kell tudnunk a ruháink alapanyagáról? Mi az az elasztán, a lyocell, a fleece, Gore-tex és társaik? Mi közül választhatunk, ha környezetbarát ruházatot szeretnénk? Ebben segít a Tudatosvásárló.


Ismét itt a környezetterhelő Valentin-nap. Ne csak a párodat, a Földet is szeresd!

2019. február 11. 15:35

Nyakunkon a Valentin-nap, az üzletek és a virágboltok már felkészültek a rohamra. Február 14-én és az azt megelőző napokban csak az Egyesült Államokban mintegy 400 millió szál rózsát és 25 millió tonna csokoládét vásárolnak, majd adnak át kedvesüknek az emberek. Ennek az egyetlen ünnepnapnak az ökológiai lábnyoma felmérhetetlen, különösen, ha beleszámítjuk azt a hulladékmennyiséget, amely az ajándékozás kapcsán keletkezik.

Kormányzati ígéretek és csiki-csuki az Illatos úti méregtelepen

2019. február 11. 11:47

Leállt az Illatos úti méregtelep kármentesítése. Épp 3 éve vitték el az utolsó szétrohadt hordót a hajdani Budapesti vegyiművek ferencvárosi telephelyéről, az Illatos útról, miután Baranyi Krisztina helyi képviselő Orbán Viktorig ment az ügyben. Az akkori ígéretek elszálltak, a mérgek maradtak a talajban.


Átalakul a Duna élővilága – figyelmeztetnek az MTA kutatói

2019. február 10. 20:11

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták egy különlegesen hosszú időre visszanyúló adatsor alapján, hogy egy nagy folyóban az éghajlatváltozás, a közvetlen emberi hatások és a tápanyagszegényebbé váló víz hogyan befolyásolja a vízi táplálékhálózat alapja, a fitoplankton fejlődését.

A te kidobott e-kütyüd vajon hol végzi?

2019. február 9. 18:06

Fontos, és felettébb érdekes kutatást végzett a Bázeli Akcióhálózat, hogy kiderítse: hol kötnek ki az EU-n belül szemétbe dobott, vagyis már nem használt elektronikai eszközök. Évi 352 477 tonna e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba.


Az atomminiszter szerint a késés miatt módosítani kell az orosz-magyar pénzügyi szerződést

2019. február 9. 16:09

Süli János szerint a paksi késés egyik oka, hogy senki sem számolt azzal, hogy "ennyi időbe fog telni mire az orosz fél újra összeszedi a tervezőgarnitúráját".

A változás itt van a szemünk előtt, klímatörvényre van szükség

2019. február 9. 10:36

Magyarország a klímaváltozás tekintetében az egyik legérzékenyebb, legsérülékenyebb ország Európában, hiszen az elmúlt időszakban már mindenki tapasztalhatta, hogy a hőmérséklet emelkedése sokkal gyorsabb az átlagnál, valamint azt, hogy aszályoknak, szélsőséges időjárásnak és árvizeknek vagyunk elszenvedői.


Újabb milliárdokat kap a Balaton

2019. február 9. 9:07

Továbbra is tarol a forrásnyerésben a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, a 2014-2020-as fejlesztési ciklus január 8-ig összesített adatai szerint. Az egy lakosra megítélt támogatás kb. másfélszerese az országos átlagnak.

A bíróság szerint a paksi szerződés döntő többsége nyilvánosságra hozható

2019. február 8. 18:39

Kétszer már elhalasztották az ítélethirdetést a perben, amelyet Jávor Benedek indított a paksi bővítésről szóló szerződések adatainak nyilvánosságáért, de most végre ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla.


Palkovics László akadémikus az MTA hóhéra

2019. február 8. 17:04

A HVG birtokába jutott annak a beszélgetésnek az összefoglalója, amiben a miniszter részletesen elmondja egy akadémikus kollégájának, hogyan végzik ki az MTA kutatóintézeteit. Túltolta a zabálást a regnáló elit, így rá kell fanyalodjon a kutatók pénzére is.

Az EU-ban csak nálunk csökken stabilan a zöld energia aránya

2019. február 7. 23:22

Magyarország az egyetlen EU tagállam, ahol 2013 óta minden évben csökken a zöld energia aránya. Rajtunk kívül csak három tagállamban 10 % alatti a megújulós arány az áramtermelésben, de az a 3 az EU legkisebb országa: Málta, Luxemburg és Ciprus.
A magyar megújuló energia a legtöbb esetben tűzifát jelent.


Az Akadémia bedarálása katasztrófa Magyarországnak

2019. február 6. 23:29

Palkovics miniszter nem érti az alapkutatásokat, azt hiszi, a gyenge magyar innovációt a tudomány megregulázásával lehet orvosolni, de az a falansztervilág nem fog működni, amiben Michelangelónak széklábakat kell faragnia – mondja Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, aki az MTA elleni támadás miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből is.

A nektarintól az ősztarinig

2019. február 6. 20:37

Termesztett fajhibridek – Szilszi, kajva, nektaszil, őszkajva, szilresznye és társaik. Géntechnológia a gyümölcspiacon. Darvas Béla tudománykövetése.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés