Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Vízhiány fenyegeti Angliát is

2018. május 25. 10:11

Vízhiány fenyegeti Angliát is Komoly vízhiány jöhet Angliában 2050-re, ha a lakók nem változtatnak vízhasználati szokásaikon. A a brit Környezetügyi Hatóság az egyre növekvő népességet, a rossz vízgazdálkodást és a klímaváltozást okolja a tendencia miatt.

A Daimlernél dagad tovább a dízelbotrány

2018. május 25. 7:17

A Daimlernél dagad tovább a dízelbotrány A versenytárs Volkswagen csoport dízelbotrányához hasonló rendellenességre hivatkozva több ezer kisbusz visszahívására kötelezte a Daimler német járműgyártó csoportot a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA). A társaság azt közölte, hogy nem történt jogsértés.


Tiltólistások lehetnek a kameruni gyümölcsök

2018. május 24. 0:44

Tiltólistások lehetnek a kameruni gyümölcsök Hamarosan betilthatja a Kamerunból származó gyümölcs és zöldség forgalmazását az Európai Unió, mivel megkérdőjelezhető minősége mellett a kameruni egészségügyi és növényegészségügyi ellenőrző rendszer is megbízhatatlan.

Bűnösök és szentek: a Greenpeace 13 európai város légszennyezettségét pontozta

2018. május 23. 9:54

Bűnösök és szentek: a Greenpeace 13 európai város légszennyezettségét pontozta A Greenpeace 2018-as városértékelése: mobilitás, légszennyezés, közlekedés. Budapest a 13 város közül a 9. helyen végzett. Azokban az országokban, ahol az autósok nagy számban váltottak kerékpárra vagy gyalogos közlekedésre, nemcsak biztonságosabbak lettek az utak, de a levegő is tisztább lett.


Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt

2018. május 17. 19:12

Beperelte Magyarországot az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miatt A súlyos hazai légszennyezettség ügye már az Európai Bíróságon. 10 év alatt nem sikerült érdemben javulást elérnünk: évente még mindig több mint tízezer magyar hal meg a rossz levegőminőség miatt.

Mit kezd Európa az atomhulladékával?

2018. május 17. 18:31

Mit kezd Európa az atomhulladékával? Brüsszel felszólító levelet küldött 20 tagországnak, hogy tartsák be a nukleáris hulladékkezelésre vonatkozó irányelvet.


A lengyel kormány leállította a białowieżai erdő kivágását

2018. május 17. 10:12

A lengyel kormány leállította a białowieżai erdő kivágását Henryk Kowalczyk lengyel környzetvédelmi miniszter tegnap elrendelte a Białowieża erdőben évek óta folytatott állami fakitermelés teljes leállítását, miután környezetvédők tiltakoztak ez ellen és végül az Európai Bíróság is úgy döntött, hogy törvénybe ütköző az erdőben a kormány tevékenysége.

Budapest után Pozsony is elindítja a közbringarendszerét

2018. május 16. 9:11

Budapest után Pozsony is elindítja a közbringarendszerét A budapesti tapasztalatokra építve a MOL szlovák leányvállalata 90 állomással és 750 okoskerékpárral elindítja kerékpármegosztó-szolgáltatását. A Slovnaft BAjk dokkolóállomásait május közepén Pozsony négy kerületében kezdik el kiépíteni és tesztelni.


Ezzel eltaxiznék a Dunán is

2018. május 15. 8:44

Ezzel eltaxiznék a Dunán is Egy SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, elektromos hajtású, új kialakítású vízitaxit mutattak be a svájci Genfi-tavon. Az ABB járműve mérföldkő a nulla kibocsátású új közlekedési formák kifejlesztése terén, amelyek nem jelentenek további terhelést a városi infrastruktúrára.

A skótoktól vehetnének példát a gödiek

2018. május 14. 11:03

A skótoktól vehetnének példát a gödiek Összejött, megmentették apró szigetüket a skótok a jöttment milliárdosoktól. Göd - lakosokat lekezelő - fideszes polgármestere viszont kinyírná a zöldterületet a lakóparki gyerekek miatt. A helyiek egyenlőre tehetetlenek.


További híreink

Kötelező energiamegtakarítási célt írhat elő az EU

2018. május 12. 7:56

Az úgynevezett tiszta energiacsomag egyik legfontosabb eleméről, az energiahatékonysági irányelvről május 16-án tartják a következő háromoldalú egyeztetést az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament között, ám utóbbi még mindig túlságosan nagy távolságot lát az intézményi álláspontok között, amelyek lehetővé tennék a jogalkotás május végén történő lezárását.

Betett a Török Birodalomnak a klímaváltozás

2018. május 9. 19:03

Egy kisebb jégkorszak vetett véget az Oszmán Birodalom tündöklésének és járult hozzá a tizenöt éves háború 1606-os lezárásához egy most publikált kutatás szerint.


Íme a fideszes rezsicsúsztatás

2018. május 8. 9:09

Hiába adják Európa egyik legalacsonyabb árán a gázt és az áramot nálunk, ha a fizetések is alacsonyak. Kétszer annyit költ a fizetéséből rezsire egy magyar háztartás, mint egy osztrák.Új parkot alakítanak ki Bécsben

2018. május 6. 11:15

Miközben tönkreteszik a Városligetet, a Margitszigeten engedély nélkül irtják a fákat egy esetleges giga teniszstadion miatt, Európa legzöldebb fővárosa tovább zöldül. Miért nem tanulunk Bécstől, ahol a lakosok beleszólhatnak a tervekbe?


Német megújulós boom

2018. május 4. 8:16

Németországban egy évtized alatt több mint tízszeresére emelkedett a naperőművek kapacitása, így lassan az időjárás-jelentésből kell tervezni az energiaellátást-írta a G7.

Több biodízelt! Az unió zöldenergia-politikája megbukott?

2018. május 4. 7:27

Egyik oldalon hangzatosan új generációs üzemanyagokról beszélünk, a másikon pedig beengedjük - mert be kell - a tengeren túli pálmaolajat. Hogy várhatja el így Brüsszel, hogy a termelők komolyan vegyék a fenntartható termelés követelményeit, vagy a megújuló energiaforrásokra vonatkozó, éppen formálódó új irányelvet?


Autóból lőtték le az utolsó dán nőstény farkast

2018. május 4. 6:22

200 éve először telepedtek meg ismét vadon élő farkasok Dániában. A múlt héten azonban egy vadász lelőtte a falkakezdemény egyetlen ismert nőstény tagját. A fotósok mindent rögzítettek.

Május végétől pályázható a fiatalok ingyenes uniós vonatbérlete

2018. május 4. 5:52

Az Európát átszelő utazások legfeljebb harminc naposak lehetnek, egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni.


A magyar energiaipart lenyelte a kleptokrácia

2018. május 2. 12:57

Magyarország a legsúlyosabb eset abban az európai tanulmányban, amely az energiaszektor és a politika összefonódásait vizsgálja. Az EP zöld frakciója által készített anyag szerint Magyarországon nem lehet szétválasztani egymástól az államhatalom és az energiaszektor legfelső köreit.

Nem restek a nyestek!

2018. május 2. 9:24

Ezek az alapvetően nagyon aranyos állatkák az április - július közötti időszakban okozzák a legtöbb kárt az autókban. A karcsú testalkata révén bármilyen apró résen szinte bárhova bemászni képes nyestek 2016-ban több mint 205 ezer autós káresetet okoztak Németországban- mintegy 66 millió euró (20,6 milliárd forint) értékben.


Légszennyezettségi szégyenpadon Magyarország is

2018. április 30. 7:20

A korábbi bejelentéssel szemben később, csak májusban viheti bíróság elé az Európai Bizottság (EB) a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt az érintett kilenc uniós tagállamot, köztük Magyarországot.

Az Orbán-kormány ellenére védelmet kaptak a méhek

2018. április 27. 13:51

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán 4 ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.


Vándorló halak: hihetetlen utazás és komoly veszélyek

2018. április 21. 22:58

Április 21-e a Halvándorlás Világnapja - ezen a napon ünnepeljük azokat a halfajokat, amelyek hatalmas utat tesznek meg a folyókban azért, hogy szaporodjanak, ezzel is életben tartva fajukat. Sokan azonban nem érik el végső céljukat: több tízezer duzzasztógát rombolja ugyanis Európa folyóinak természetes állapotát, és blokkolja a halak vonulási útvonalát.

Új rétet alakítanak ki a pillangóknak Bécsben

2018. április 20. 21:22

A mezei pillangó fajok védelme érdekében Bécs város környezetvédelmi osztálya (MA 22) a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoz létre az osztrák fővárosban.


Már csak mítosz a tiszta Svájc

2018. április 20. 10:11

Veszélyes mennyiségű brómot, kadmiumot, higanyt és ólmot mutattak ki a Genfi-tóból származó műanyaghulladékban.

Uniós szigor az újrahasznosításban és az élelmiszerpazarlásban

2018. április 20. 9:35

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jogszabálycsomagot szavazott meg az újrahasznosítás növelése, a hulladékok lerakásának és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.


Angol stop a műanyag szívószálnak

2018. április 19. 20:31

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

Fuvarozók az éghajlatvédelemért

2018. április 19. 8:13

Fuvarozók és fuvaroztatók fordulnak az Európai Bizottság elnökéhez, szorgalmazva az új nehéz tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztásának jelentős korlátozását 2025-től.


Megmenekülhet a láncfűrészektől Európa leghíresebb őserdeje

2018. április 18. 21:42

Jó hír a Világörökség Napjára! Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy tilos a fakitermelés az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Białowieża őserdőben. A WWF számára ez mérföldkő, hiszen a szervezet két éve küzd kiemelten a világörökségi helyszínek védelméért, amelyek a Föld kevesebb, mint 1%-át foglalják el.

Napi 100 ezer euró bírság erdőirtásért

2018. április 18. 9:58

Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben - mondta ki tegnap az Európai Bíróság. A lengyel kormány bejelentette, hogy végrehajtja az ítéletet, mert a bírság napi 100 ezer euró.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés