Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

100%-ban elektromos távolsági busz indult Németországban

2018. november 11. 18:33

100%-ban elektromos távolsági busz indult Németországban Európa legnagyobb távolsági buszhálózata tovább invesztál az e-mobilitásba. Áprilisban a FlixBus a világon elsőként teljesen elektromos buszt kezdett tesztelni távolsági útvonalon Párizs és Amiens között, október végén pedig elindult a második e-FlixBus Németországban, Frankfurt és Mannheim között. A német busz a Greenpeace Energy által biztosított 100 százalékban tiszta áramot használ.

20 ezer e-bringával startol a párizsi e-Bubi

2018. november 11. 10:23

20 ezer e-bringával startol a párizsi e-Bubi A világ legnagyobb elektromos kerékpárflottájával már érdemben lehet harcolni a légszennyezettség ellen.


Románia kiárusítja aranyvagyonát

2018. november 9. 22:13

Románia kiárusítja aranyvagyonát Románia eddigi legnagyobb külszíni arany- és rézbányáját nyithatja meg a Samax Romania nevű cég mögött álló nemzetközi befektetőcsoport az Erdélyi Érchegységben, a Brád városától keletre található Rovina térségben, miután a bukaresti kormány ma jóváhagyta a társaság 20 évre megkötött bányászati koncesszióját.

Olcsó e-autókkal nyomul a VW

2018. november 9. 6:06

Olcsó e-autókkal nyomul a VW 3 németországi üzemét állítja át elektromos autók gyártására a VW a munkahelyek megőrzése érdekében, és húszezer eurónál (6,4 millió forint) olcsóbb autókkal készül betörni az e-autók piacára - értesült a Reuters hírügynökség.


Épülhet az első szélerőmű Csernobilban

2018. november 8. 6:43

Épülhet az első szélerőmű Csernobilban Az ukrán kormány tegnapi ülésén engedélyezte az első szélerőmű megépítését a nukleáris katasztrófa sújtotta csernobili övezetben - hozta nyilvánosságra Osztap Szemerak környezetvédelmi miniszter.

A többség kitiltaná a legszennyezőbb autókat

2018. november 6. 6:53

A többség kitiltaná a legszennyezőbb autókat Támogatja a megkérdezett európaiak nagy többsége – köztük a magyarok 3/4-e –, hogy a levegőtisztaság védelmében tiltsák ki településükről a legszennyezőbb gépkocsikat. Erre jutott az a 9 országban végzett közvélemény-kutatás, amelyet az Ipsos közvélemény-kutató cégtől rendelt meg az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.


Az elit éttermek búcsút vesznek a vörös húsoktól

2018. november 6. 5:16

Az elit éttermek búcsút vesznek a vörös húsoktól Párizsban a 3 Michelin-csillagos Abeille étterem már 3 éve meghirdette a háborút a bifsztek ellen. Dîners 100% Green, Afternoon Tea vegan – Christophe Moret mester ezekkel az akciókkal kezdte, és mára rengeteg követőre talált - írta a HVG.

Hétköznapi erdőhorror

2018. november 6. 4:49

Hétköznapi erdőhorror Mi tesz erdővé egy erdőt? – Ez nem egy trükkös találós kérdés felvezetése, hanem egy nagyon is valóságos kérdés, amely egyre több helyen üti fel a fejét Európa-szerte is. Miután megnézted ezt a filmet, többé nem tudsz majd ugyanúgy sétálni egy erdőben.


Több ezer fát csavart ki a szél a Tátrában

2018. november 2. 22:33

Több ezer fát csavart ki a szél a Tátrában Még a szélvihar után is óvatosnak kell lennie annak, aki a Tátrába kirándul.

Gátszakadást fedeztek fel Bősnél

2018. november 1. 20:26

Gátszakadást fedeztek fel Bősnél A Duna bal oldali védőgátjának karbantartása, illetve a fű kaszálása során a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) pozsonyi telephelyének munkatársai gátszakadást fedeztek fel a régi meder mentén, mintegy egy kilométerre a bősi Hullám Csárdától, Dunacsún irányában. A Műszaki és Biztonsági Felügyelet (TBD) már megkezdte a gát javítását.


További híreink

A német energiafordulat a brit, finn és magyar médiában

2018. november 1. 10:26

Éghajlati, gazdasági és biztonsági szempontból is rendkívül fontos, hogy a következő néhány évben mi fog történni az energetika területén. Az energiafelhasználás változása, illetve az energiaellátó rendszerek átalakulása ezért kiemelt figyelmet érdemel. Ha egy ország új, nagy léptékben addig még ki nem próbált irányt választ, nemzetközi szinten is hivatkozási alappá válik.

Öko-katasztrófával fenyegetnek a gyertyák

2018. október 31. 11:06

Modern elektromos gyertyák használatára szeretnék rávenni Szlovéniában a halottaikra megemlékező lakosságot, mert az országban olyan sok gyertyát használnak fel, hogy az már ökológiai katasztrófát okozhat.


A környezetrombolást is jelölnék a dánok az élelmiszereken

2018. október 26. 19:01

Dániában született egy törvényjavaslat, amely előírná, hogy az élelmiszereken jelölni kell, azok mennyiben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. A környezetvédelmi miniszter szerint ezzel azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztók a bevásárlás során könnyebben fel tudják mérni a termékek környezetre gyakorolt hatását.

243 millió euró környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekre

2018. október 26. 11:38

Az Európai Bizottság 243 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, amelyek az unió LIFE programja keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre átállása során – közölte tegnap az uniós bizottság.


Véglegesen jármű mentesek lesznek a párizsi alsórakpartok

2018. október 26. 8:33

Véglegessé vált a járműforgalom kitiltása a párizsi alsórakpartokról, miután a párizsi közigazgatási bíróság tegnap elutasította a főpolgármesteri döntés ellen benyújtott valamennyi keresetet.

Fideszes hulladékos mellébeszélés

2018. október 25. 21:19

A fideszesek nem szavazták meg az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló EU-s jogszabálytervezetet, amelyet 87 százalékos többséggel fogadtak el. Önmaguknak és a józan észnek is ellentmond a fideszes indoklás.


Olaszország is betiltja a műanyag poharakat és tányérokat

2018. október 25. 20:57

Olaszország azt tervezi, hogy betiltja a műanyag poharak, tányérok, evőeszközök és más eldobható műanyag tárgyak használatát 2020 januárjától – közölte Sergio Costa környezetvédelmi miniszter.

Ökobeton sárgarépából

2018. október 24. 5:11

Sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény és környezetbarát betont az angliai Lancasteri Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.


Cápamentés Bécsben

2018. október 23. 10:17

A látogatók szeme láttára hozta világra kicsinyét egy feketeúszójú szirticápa a bécsi Tenger Házában. Mivel a többiek előbb-utóbb felfalták volna az apróságot, az akvárium dolgozói villámgyorsan kihalászták. Az újszülött – megmentője után – a Jacek nevet kapta.

Zöld villamossal a szmog ellen

2018. október 23. 6:58

Forgalmas nagyvárosokban a levegőbe jutó szennyező anyagok felhalmozódása és a kedvezőtlen időjárási tényezők következtében – amikor a szennyező anyagok függőleges elszállítása legyengül, vagy teljesen elmarad – szmog, azaz füstköd alakulhat ki.


Így lesz energiánk a tenger mozgásából

2018. október 21. 6:40

A Business Planet ezen a héten a skóciai Edingburghba látogatott, ahol egy kisvállalkozás az árapályerőművekhez gyárt turbinákat.

Kiállítás a folyékony aranyról Bécsben

2018. október 20. 10:11

Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az "EOOS. Liquid Gold". A jövő év elejéig látható tárlaton egy olyan önfenntartó nyilvános vécé prototípusát is bemutatják, amely növényi víztisztítással működik.


Akik valóban tesznek a jövő generációkért – európai Klímasztár lett Kunsziget

2018. október 20. 9:52

Húsz pályázó magyarországi település közül 2018. október 18-án az ausztriai Grafenegg kastélyban Kunsziget 14 európai közösséggel együtt, hazánkból egyedüliként vehette át mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységeiért az európai Klímasztár - Climate Star - díjat.

Paks2: félrenézést vásárol a kormány

2018. október 20. 8:13

Politikai ellentétek elsimítására, „feszültségoldásra” használja a kormány a erőműbővítés részberuházásait. Rossz hír az adófizetőknek: a módszer működik.


A rezsicsökkentés ivó és szennyvíz fronton is pofon Budapestnek

2018. október 19. 19:18

80 milliárd forintnyi, Budapest 2018-as bevételeinek harmadát kitevő uniós forrást bukhat a főváros. Nem lesz pénz az ivóvízhálózat karbantartására, és a csepeli szennyvíztisztító iszapját eltüntető égetőműre. Az Unió szerint ugyanis az alapműködést a szolgáltatónak kell kigazdálkodni, a szennyvíziszap égetése pedig nem fér össze az EU körforgásos gazdaságról szóló stratégiájával. Csakhogy Tarlóséknak nincs más ötlete, hogy hogyan tömjék be a rezsicsökkentés ütötte léket. Kormányzás helyett propaganda-intézkedéseket kapunk.

A dízel teherautókat miért nem tiltják ki?

2018. október 19. 18:11

A közúti teherfuvarozás nagyobb szén-dioxid-kibocsátó, mint a személyautók, ráadásul dízelalapú, mégse kap akkora szabályozói figyelmet. Talán azért, mert ott kevésbé látszik az az alternatíva, ami a személyautóknál a villamosítás vagy a benzin.


Hasítanak a német zöldek.

2018. október 19. 9:41

A Zöldek, a szociáldemokratákat megelőzve, feljöttek a második helyre. 19 százalék szavazna rájuk, így ők lettek az ezüstérmes párt Németországban.

Drámaian zsugorodó svájci gleccserek

2018. október 17. 18:11

Hatalmas tömegű, 1,4 milliárd köbméternyi jeget vesztett a nagyjából 1500 svájci gleccser tavaly szeptember óta – jelentette be tegnap a svájci tudományos akadémia.


Íme a lengyel rezsicsökkentés: leváltak az oroszokról

2018. október 17. 15:48

Az orosz Gazprom cég helyett 30 százalékkal olcsóbban, egy amerikai társasággal szerződtek.

Tesztelik a zaj- és hőségcsökkentő aszfaltot

2018. október 17. 11:31

A francia cégek által kifejlesztett útburkolat világosabb, vagyis kevesebb fényt elnyelő anyagból van, emellett a szokásosnál porózusabb, hogy képes legyen víz tárolására és a környezet hőmérsékletének csökkentésére anélkül, hogy veszítene tartósságából.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés