Hírek - EU Archívum - Keresés

Itt olvashatják Európai Uniós híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Ingyenes zöldhomlokzattal készül Bécs a nyári hőségre

2019. március 25. 17:39

Ingyenes zöldhomlokzattal készül Bécs a nyári hőségre Meglévő épületek homlokzatának kizöldítésére alkalmas modulok tesztelését kezdték meg Bécsben. A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete.

A pillangók szépsége illanóbb, mint hittük...

2019. március 25. 8:09

A pillangók szépsége illanóbb, mint hittük... Németországban már nem csak a méh populáció csökkenése miatt kell aggódni. Az intenzív mezőgazdasági művelés és a beépített területek növekedése miatt a lepkék is fogyatkozóban vannak.


Irtsd az atkát ahol éred, ezzel is a méhet véded!

2019. március 22. 9:00

Irtsd az atkát ahol éred, ezzel is a méhet véded! Egyre többet beszélünk a méheket veszélyeztető környezeti tényezőkről, főleg a peszticidekről és az éghajlati változásokról, melyek hatására már-már a kihalás fenyegeti ezeket a nélkülözhetetlen rovarokat. Van azonban egy „belső” ellenségük is, amely ellen nemsokára vegyszerek helyett már környezetbarát módszerrel harcolhatunk.

Csúcson hasít a német szélenergia

2019. március 21. 20:12

Csúcson hasít a német szélenergia Korábban nem látott részarányt ért el a megújuló, azon belül is szélenergia a németországi villamosenergia-termelésben március első felében. A hónap során két olyan nap is volt, amikor a német megújuló alapú villamosenergia-termelés mennyiségileg csaknem elérte az ország teljes fogyasztását.


Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő

2019. március 21. 11:04

Jávor Benedek a legzöldebb EP képviselő Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország EU képviselője március 20-án este elnyerte a 2019-es Év EP-képviselője díjat Környezetvédelem kategóriában.

Vízhiány jöhet Angliában 25 év múlva

2019. március 21. 6:57

Vízhiány jöhet Angliában 25 év múlva Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak "a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie" az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint.


A pécsi mandulafa lett 2019 év európai fája

2019. március 20. 8:05

A pécsi mandulafa lett 2019 év európai fája A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta tegnap brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány.

Börtönbe kerül a brutál sertéstelep tulaja

2019. március 19. 9:28

Börtönbe kerül a brutál sertéstelep tulaja Állatkínzás miatt börtönre ítéltek egy német állattartót, mert pokoli körülmények között tartotta a sertéseket. A hasonló esetek miatt bíróság elé kerülők eddig enyhébb büntetést kaptak Németországban. Az ítéletet meghozó bíró szerint ipari méretű pokol volt a telepen.


Betilthatják 2025-től a gázfűtést az új építésű házakban Nagy-Britanniában

2019. március 17. 11:18

Betilthatják 2025-től a gázfűtést az új építésű házakban Nagy-Britanniában Tilos lehet a gázfűtés 2025-től az új építésű házakban Nagy-Britanniában, a gáz főzőlapok azonban maradhatnak - számolt be a BBC a brit pénzügyminiszter terveiről.

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot

2019. március 17. 0:07

Megszüntetnék a pálmaolaj alapú bioüzemanyagot Környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként az Európai Bizottság - jelentették be Brüsszelben.


További híreink

Hősokk várhat a spanyol nagyvárosokra

2019. március 16. 19:00

30 év alatt a spanyol nagyvárosok átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal növekedett, de pl. Madrid vagy Barcelona esetében ennél még nagyobb, mintegy 2 fokos emelkedést mutattak a mérések a spanyol fenntarthatósági megfigyelőközpont kutatóintézet idei, friss jelentése szerint.

2021-ig sínen az EU környezetvédelmi programja

2019. március 16. 13:20

Ideiglenes megállapodást ért el az Európai Parlament és az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program finanszírozásáról, így az az unió következő, 2021–2027-re szóló, hosszú távú költségvetésének részét képezheti.


4 nagy zöld szervezet beperelte a francia államot

2019. március 16. 0:47

Pakisztán, Kolumbia és Hollandia után most Franciaország ellen is feljelentést tettek környezetvédők: négy nagy francia környezetvédelmi szervezet beperelte a francia államot amiatt, hogy nem tesz eleget a globális felmelegedés ellen.

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

2019. március 15. 8:15

Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.


Az EU Norvégia hulladéklerakója

2019. március 14. 21:43

Az Eurostat most közzétett statisztikáiból kiderül, hogy a legtöbb hulladék az Európai Unióba Norvégiából érkezik.

Szeptemberben indul a párizsi agglomeráció e-bérbicikli hálózata

2019. március 14. 19:38

Tízezer kerékpárral szeptemberben nyílik a Párizs környéki Ile-de-France régió elektromos bérbicikli-hálózata, amellyel a francia főváros és környékének 12 millió lakosát próbálják meg arra ösztönözni, hogy kerékpárral járjanak be a fővárosba dolgozni.


A hollandok száműznék a lufikat

2019. március 13. 23:25

A léggömbök maradványai környezeti károkat okoznak, veszélyes műanyaghulladékot jelentenek az Északi-tenger állatvilágára.Egyre több holland település önkormányzata tiltja be léggömbök röptetését az ünnepségeken – derül ki a De Noordzee (Északi-tenger) környezetvédő szervezet jelentéséből.

Évi 800000! áldozatot szedhet csak Európában a légszennyezés

2019. március 12. 17:04

A korábban becsültnél kétszer annyi áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, írja egy friss kutatás adataira hivatkozva a Guardian. A légszennyezés átlag két évvel rövidítette meg az áldozatok életét.


Bécs a legokosabb város

2019. március 11. 21:56

Nem elég a jó smart city stratégia, azt végre is kell hajtani – vonja le a következtetést legfrissebb tanulmányában a Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég, amely ismét összeállította a világ városainak smart city rangsorát. Az első helyen újra Bécs végzett, 2. London, 3. a kanadai St. Albert.

Az autóipar érdekében több légszennyezést kér a magyar kormány az Európai Bíróságon

2019. március 11. 20:06

Szijjártó Péter külügyér büszkén vállalta, hogy azért küzdenek, hogy az autóipari vállalatok könnyebben szennyezhessék a levegőt. A K-Monitor emlékeztet, hogy ezek a német multik az európai néppártok egyik legfontosabb anyagi támogatói.


Füstbe mehet Európa egyik legnagyobb zöld infrastrukturális beruházása

2019. március 10. 13:12

Amikor a politika megtorpedóz egy fontos környezetvédelmi beruházást. Úgy összeveszett az olasz és a francia kormány, hogy nem ássák tovább az óriási alagutat az Alpok alatt, pedig ez jelentősen csökkenthetné a kamionforgalmat.

A norvégok kihátrálnak a fosszilis vonalból

2019. március 8. 22:04

A világ legnagyobb nyugdíjalapjánál már nem annyira bíznak az olajban.


Juhokkal gondozzák a legnagyobb madridi parkot

2019. március 8. 20:14

Budapesten nehezen elképzelhető, hogy akár a Városligetben vagy a Margitszigeten belefussunk egy békésen legelésző birkanyájba. A madridiak viszont már ráhangolódhattak egy új környezetvédő projektre.

Bécs kaszával harcol a rovarokért

2019. március 8. 13:10

Az elkövetkező 3 évben Bécs és Pozsony közösen küzd a rovarok kipusztulása ellen. A City Nature néven futó EU-s projekt keretében nemcsak a rovarok eltűnésének következményeire hívják fel a figyelmet, de azt is megtanítják az embereknek, mit tehetnek a zümmögő városlakókért.


TNT szivárog az Északi-tengerbe a belga partoknál

2019. március 6. 9:18

Az első világháborúban - mintegy 3 négyzetkilométeres területen - tengerbe dobott 35 ezer tonna lőszerből TNT (trinitrotoluol) szivárog a belgiumi Knokke-Heist üdülőváros partjainak közelében - közölte a Belga Királyi Természettudományi Intézet jelentésére hivatkozva a belga sajtó.

A hollandok rákaptak a villanybringára

2019. március 5. 7:15

Virágzik a bicikli-kereskedelem a tulipánok országában, ahol 2018-ban minden eladási rekord megdőlt az emelkedő árak ellenére. Főleg az elektromos biciklik kelendőek, amelyek egyre inkább kiszorítják a hagyományos kerékpárokat a piacról.


Drága mulatság lesz papucsban túrázni

2019. március 4. 7:52

Sok turistát kellett már helikopterrel kimenteni a Cinque Terre Nemzeti Parkból, mert úgy gondolták, menni fog a túrázás strandpapucsban is. Ezután akár 790000 forint büntetés is járhat a papucsos kirándulásért.

A háztetőkön robbantottak a német napelemek januárban

2019. március 1. 10:09

Bár gyorsnak tűnik a hazai napelemes beruházási tempó, de valójában nem az. Csak januárban a teljes magyar megújuló energiás potenciálhoz mérhető mennyiséget telepítettek a németek a háztetőkre- írta a napi.hu.


Prága szmogos napokon ingyenessé teszi a tömegközlekedést

2019. február 28. 12:43

Ingyenessé teszik a közösségi közlekedést Prágában az erősen szennyezett levegőjű napokon, az intézkedés már a szmogriadó legalacsonyabb fokozata esetén életbe lép - jelentette be a cseh főváros önkormányzata.

Velence: napi 3 euró

2019. február 27. 9:11

Döntöttek Velencében: mégis bevezetik a napidíjat. Eredetileg májustól akarták bevezetni a napi 3 eurós díjat a tömegturizmus miatt a lakosok számára lassan már élhetetlenné váló "csatornavárosban".


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés