Kesztyűben rendelj mekis kaját

2018. november 30. 7:08

Kesztyűben rendelj mekis kaját

Nálunk ugyan egyelőre még csak tesztelik az érintőképernyős rendelést a McDonald’s-okban, de Nagy-Britanniában már a legtöbb étteremben ilyen terminálokkal lehet ételt választani. A helyzet igazán elborzasztó, mert egy új kutatás szerint ezek szerves hulladéktól ragadnak. A hiba a vásárlókban van!

Minden egyes McDonald’s-os érintőképernyőn találtak emberi fekáliából származó nyomokat az Egyesült Királyságban. Ez egy brit kutatásból derült ki, amelyet Dr. Paul Matewele, a Londoni Metropolitan Egyetem mikrobiológiai professzora vezetett. Dr. Matewele elmondása szerint még ő és csapata is meglepődtek azon, hogy milyen sok székletből származó baktérium volt az önkiszolgáló rendelésekhez használt érintőképernyőkön. A baktériumok ráadásul súlyos fertőzéseket is okozhatnak, kórházba is juttathatja az éhes vendéget.

A gyanútlan vendégek kiválasztják a képernyőn az ételt, felveszik a rendelésüket, majd kézmosás nélkül asztalhoz ülnek és elfogyasztják azt, de így akár meg is betegedhetnek.

Például találtak Enterococcus faecalis baktériumokat, amelyek egészséges emberek és más emlősök emésztőszerveiben lelhetők fel. A baktérium arról is ismert, hogy a kórházakban okoz fertőzéseket. Az egyik McDonald’s-ban például Staphylococcus baktérium is volt a kezelőfelületen, ami nagyon súlyos betegségeket okozhat a szervezetbe kerülve. Vérmérgezést, vagy akár toxikus sokk szindrómát is előidézhet. Dr. Matewele szerint ez aggasztó, mert az emberek orrából kerülhet a képernyőkre, ha érintés előtt például megtörlik az orrukat. A következő vendégre pedig rendelés közben jut át. Ha a vásárlónak nyílt sebe is van, akkor pedig nagyon veszélyes a fertőzés. Jelenleg a Staphylococcus azért is fejtörést okoz a tudósoknak, mert kezd ellenállóvá válni az antibiotikumokkal szemben.

petri csésze baktériumtenyészetpetri csésze baktériumtenyészet

A hulladékvadász.hu hírfolyamában hasonló érdekes vagy undorító híreket olvashatóak. A brit Metro című lap által kért tanulmány során nyolc McDonald’s termináljait vizsgálták meg, hatot Londonban, kettőt pedig Birminghamban. Az Oxford Street-i és Holloway Road-i mekikben Listeria baktériumokat találtak, ami a terhes nők számára jelent kockázatot, hiszen vetélést vagy akár halva születést is okozhat. A gyenge immunrendszerrel rendelkezők számára is veszélyes, hiszen könnyen megbetegítheti őket. A képernyők háromnegyedén pedig Proteus baktérium is volt. A Proteus az emberi és állati székletben is megtalálható, de a talajból is ki lehet mutatni. A baktérium húgyúti fertőzésekhez vezethet. Az éttermekben kimutatott Kleibsielle is a bélből és a szájból származhat, szintén húgyúti fertőzést, hasmenést és vérmérgezést is okozhat. Egyes típusai a légzőszerveket is megtámadják és tüdőgyulladáshoz vezetnek.

A kutatók is meglepődtek az eredményen.


Dr. Matewele szerint a kutatás eredményének az a tanulsága, hogy ugyan az élet számos területén használunk érintőképernyős készülékeket, nem javasolt a használatuk után egyből enni, mindenképpen kezet kell mosni előtte. A McDonald’s egyébként fertőtlenítőszerrel tisztítja a terminálokat, de Dr. Matewele úgy gondolja, hogy talán nem elég erős változattal, így a baktériumok akár napokig is életben maradhatnak az érintőképernyőkön. A McDonald’s szóvivője a hírekre reagálva azt mondta, hogy rendszeresen tisztítják a készülékeket és hozzátette, minden egyes éttermükben van lehetőség a kézmosásra étkezés előtt. Illik tehát élni a lehetőséggel, ahogy kiskorunkban tanultunk, evés előtt mossuk meg a kezünket! - írta a hulladekvadasz.hu a metro.co.uk.-cikkére hivatkozva. A mekis kijelzők szerves hulladékkal való szennyezettsége rámutat arra az alap emberi higiéniai hiányosságra, amit egyeseknek már gyerekkorban el kellett volna sajátítania.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés