Környezetvédők perlik a holland kormányt

2018. november 19. 23:02

Környezetvédők perlik a holland kormányt

Fellebbezni fog a holland kormány az októberi bírói ítélet ellen, amelynek értelmében a tervezettnél nagyobb mértékben kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

ric Wiebes holland gazdasági miniszter a múlt héten arról számolt be, hogy a szóban forgó ítélet felülvizsgálatát fogja kezdeményezni a legfelsőbb bíróságon, hogy biztossá váljon, az ügyben eljáró fellebbviteli tanács helyesen alkalmazta a jogot.

Az ítélet értelmében 2020 végéig legalább 25 százalékkal vissza kell szorítani a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. A kormány képviselői azzal érveltek, hogy kizárólag a parlamentre kellene hagyni a döntést a kérdésben, de a törvényszék kimondta, hogy az államnak kötelessége megóvnia polgárait a klímaváltozás veszélyeitől.

 

A jelenlegi kormányzati tervek értelmében 2020 végéig 23 százalékos csökkentést fognak elérni, 2030-ra pedig 49 százalékosat. A kabinet szerint a bíróság kifogásolható módon befolyásol szakpolitikai ügyeket.

A kormányt az Urgenda környezetvédő szervezet perelte be, leszögezve, hogy a Föld felmelegedése elleni harcban mutatott tétlenségével az állam megsérti emberi jogaikat. A törvényszék a felpereseknek adott igazat. Az Urgenda példáját követve az utóbbi években hasonló eljárások indultak több más országban, például Belgiumban is.
Kapcsolódó anyagok Írott malaszt az uniós klímaígéret?

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés