Paks 2: új szerződések születtek

greenfo/MTI

2018. május 15. 18:10

Paks 2: új szerződések születtek

Szerződést írt alá a műszaki tanácsadói tevékenységről és az alkatrészszállításról a Paks 2 projekt már meglévő keretmegállapodása alapján Jevgenyij Szalkov, a Rusatom Service vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója ma a szocsi Atomexpón, a Roszatom rendezvényén.

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló projekt megvalósításának támogatására szándéknyilatkozatot írt alá ma Vagyim Tyitov, a Rosatom Central Europe igazgatója és Lenkei István, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke, aki egyben a Paks 2 Zrt. vezérigazgatója is. A szándéknyilatkozat szerint a felek törekednek arra, hogy a Paks 2 Atomerőmű a legmagasabb műszaki színvonalon épüljön meg. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy az együttműködés célja a tervezett magyar beszállítói hányad elérése, ennek érdekében a felek szakmai információkat cserélnek, a célcsoportot tájékoztatják az aktuális kérdésekről.

A szándéknyilatkozat alapján a mintegy 40 tagvállalata érdekében lobbizó Magyar Atomfórum Egyesület együttműködik a Paks 2 beruházás fővállalkozójával, a Roszatommal, hogy az atomfórumos cégek - nem kizárva másokat sem - első kézből értesüljenek az információkról, köztük a megjelenő tenderekről. Szakértői programokat szerveznek annak érdekében, hogy a cégeket helyzetbe hozzák, és alvállalkozóként bekapcsolódhassanak Paks 2 bővítési munkálataiba - mondta Lenkei.

Jelentős a nemzetközi érdeklődés a Paks 2 beruházás iránt az Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon Szocsiban, mivel a beruházás egyike azoknak a Roszatom-projekteknek, amelyet az Európai Unió területén valósít meg az orosz atomenergetikai cég, és amelyre speciális, szigorú követelmények vonatkoznak - mondta a Paksi Atomerőmű teljesítmény-fenntartásáért felelős államtitkár újságíróknak.
Aszódi Attila a legfontosabb feladatnak most a létesítési engedélykérelem összeállítását nevezte, amelyben le kell azt is írni, hogyan felel meg az atomerőmű az építésre vonatkozó szigorú európai uniós követelményeknek; azon dolgoznak, hogy ne legyen csúszás a beruházásban - hangsúlyozta.


900 millió eurós megrendelés a magyar cégeknek
Eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks 2 projektben - mondta a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese ma Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján az M1 kérdésére válaszolva. Kirill Komarov szerint, tekintetbe véve, hogy a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős. Mindez hozzájárul a korábban jelzett cél, a 40 százalékos magyar részvétel eléréséhez - tette hozzá.
Érdemes az állampropagandávává  vált un. "közmédia" információit némi fenntartással kezelni e témakörben is.


2026-27-ben állhatnak üzembe az új paksi blokkok

Az új paksi blokkok 2026-27-ben állhatnak kereskedelmi üzembe - mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti mai meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Süli János tavaly május óta, az előző kormányzati ciklusban is betöltötte a miniszteri posztot. A miniszterjelölt kinevezését 10 igen szavazattal, 3 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A miniszter egy nappal korábban a szocsi Atomexpón elmondta, a következő hetekben kezdődnek a látható munkálatok a paksi atomerőmű új telephelyén, és már belefogtak a kerítésen kívüli fejlesztésekbe is.
Kapcsolódó anyagok Ismét iskolát, óvodát építünk az oroszoknak
Energetikai fejetlenség és Orbán kézivezérlése

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés