432 millió éves unikális lelet Prágában

greenfo/MTI

2018. május 5. 8:17

432 millió éves unikális lelet Prágában

Senki nem foglalkozott a hat centis - ismeretlen fosszilis faj címkés - kis vacakkal. Most 150 év után találták meg a prágai Nemzeti Múzeum raktárában a legrégebbi növényfosszíliát.

A prágai Nemzeti Múzeum raktárában fedezték fel a világ legrégebbi ismert, 432 millió éves növényfosszíliáját, amely 150 évig hevert "azonosítatlanul" az intézmény gyűjteményében. A múzeum, a prágai Károly Egyetem és a Cseh Tudományos Akadémia szakemberei szerint az ősmaradvány azt bizonyítja, hogy a korabeli szárazföldi növényzet képes volt az oxigéntermelésre és minden bizonnyal zöld színű volt.

A Nature Plants című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók felidézik, hogy a hat centiméteres fosszilis növényt a híres francia paleontológus, Joachim Barrande (1799-1883) fedezte fel annak idején a Prágától délnyugatra fekvő Lodenice melletti sziklaképződménynél. Barrande gyűjteménye később a cseh Nemzeti Múzeum 19. századbeli elődjéhez, a Hazafiság Múzeumához került. Akkoriban azonban senki nem tulajdonított különösebb figyelmet a parányi leletnek, amely ismeretlen fosszilis faj címkével került az intézmény raktárába.

 

A most felfedezett ősi fosszília (Cooksonia barrandei)  Forrás: J. Barrande, National Museum, Prague

A szakértők csupán 2011-ben bukkantak rá a fosszíliára, amikor a múzeum történelmi épületének rekonstrukciója előtt Prágán kívüli raktárakba költöztették át az intézmény gyűjteményét. A múzeum szerint a fosszília nem csupán kora, hanem mérete miatt is különleges. Az eddig ismert legrégebbi - Írországban lévő - növényfosszília mindössze néhány milliméter hosszú, míg a Nagy-Britanniában és Brazíliában talált egyéb ősi növénymaradványok hossza sem több 2,5 centiméternél. Az intézmény felidézte, tudományos körökben eddig az a feltételezés élt, hogy az ilyen aprócska növények bizonyára híján voltak bizonyos szöveteknek.

"A paleontológus Kevin Boyce feltételezése szerint az első növények még csak nem is voltak zöldek. A hat centiméteres csehországi lelet azonban rácáfol erre az elméletre. A fosszília mérete ugyanis egyértelműen bizonyítja, hogy a Cooksonia növénycsoport ezen képviselője a méreteiből adódóan képes volt az edényes növényekre jellemző fotoszintézisre, a víz és a tápanyagok elosztására, ami lehetővé tette számára az önálló életet" - fogalmazott közleményében a múzeum, amely ősszel nyíló felújított épületében fogja kiállítani a leletet.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés