Angol stop a műanyag szívószálnak

greenfo/MTI

2018. április 19. 20:31

Angol stop a műanyag szívószálnak

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

A statisztikai adatok szerint évente 8,5 milliárd műanyag szívószálat dobnak ki Angliában. „A műanyaghulladék világszerte az egyik legnagyobb környezeti probléma” – fogalmazott Theresa May kormányfő. A miniszterelnök felszólította a Brit Nemzetközösség vezetőit, hogy kövessék Anglia példáját a probléma kezelésében. A nemzetközösség vezetőinek konferenciája (CHOGM) ma kezdődött Londonban. A rendezvényt hivatalosan II. Erzsébet királynő nyitja meg a Buckingham-palotában a nemzetközösséget alkotó 53 állam kormányfőinek és elnökeinek jelenlétében– írja a BBC.

Theresa May a tanácskozás előtt elmondta, hogy Nagy-Britannia élen jár a világon a műanyaghulladék kezelésében: számos intézkedést hozott a műanyaghulladék csökkentésének reményében. Mint mondta: a tanácskozáson szeretné elérni, hogy a nemzetközösség országai is csatlakozzanak az Egyesült Királyság kezdeményezéseihez a tengereket elborító plasztikszennyezés elleni küzdelemben.
 

Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat. May a napokban bejelentette: az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Srí Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta, hogy 2021-re visszaszorítja a műanyag zacskók használatát, és betiltja a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat.

 

Egy szívószál használati ideje kb 20 perc, lebomlási ideje 500 év

 
Kapcsolódó anyagok Egy szívószál használati ideje kb 20 perc, lebomlási ideje 500 év
Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés