Megújul a Kolon-tó (2013.02.18.)
1 / 7

Kolon-tó belső zsombékos

Cikkünk: A megújuló Kolon-tó

Szerző: KNP

A Kolon-tó jelentős kiterjedésű édesvízi síkláp és mocsárterület, amely a Duna-Tisza közi homokhátság nyugati peremén fekszik. A jelentős mértékben náddal benőtt tómedret homokbuckák, láprétek, láperdők veszik körül. A ritka élőhelyek mellett további kiemelkedő értékei a fokozottan védett pókbangó, lápi szitakötő, lápi póc. A védett területen eddig 217 madár fajt észleltek, s itt található a Kiskunság legnagyobb gémtelepe. A XIX. század végétől egészen a múlt század 60-as évek végéig a tó teljes lecsapolása volt a cél, s a Kiskunsági Nemzeti Park megalakulását követően (1975) nyílt mód az eredeti vízszint fokozatos visszaállítására, mely cél elérése érdekében a vízügyi szervekkel kiváló együttműködés alakult ki.
A 2011 júniusában megkezdett élőhely-rehabilitációs munkálatok 2013 februárjában lezárultak a Kolon-tavon, mely a régió egyik legjelentősebb vizes élőhelye Izsák, Páhi, Csengőd és Soltszentimre határában.
 

Kolon-tó belső zsombékos
Kis képek
Kolon-tó belső zsombékos Kolon-tó éjszakázó nagykócsagok Kolon-tó körtöltés bontása Kolon-tó sikeresen költött a gólyatöcs pár Kolon-tó  tájidegen növények vegyszeres kezelése Kolon-tó a magasból Kolon-tó a vízbeeresztés előtt