A Dunát is tisztítja az észak-pesti szennyvíztelep (2011.04.30.)
1 / 10

Tisztább a Dunánál

Cikkünk: A Dunát is tisztítja az észak-pesti szennyvíztelep

Szerző: Sarkadi Péter

Egy év próbaüzem után átadták az FCSM Zrt. észak-pesti szennyvíztisztító telepén a korszerűsített és bővített létesítményeket 2011 április 29-én. A foszfor és nitrogén eltűnt, és 150 kecsegével gyarapodott a Duna.

Tarlós István főpolgármester, Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, és Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója vágta el a szalagot.

A hatásfok bizonyítására, az átadást követően, a Szűcs Sándor Általános Iskola harmadik osztályos diákjai 150 kecsegeivadékot engedtek a folyó vizébe a telep közvetlen közelében. A kecsege veszélyeztetett halfaj, a Dunában már csak kevés egyed él. Vándorló halfaj, de ahol jól érzi magát, ott szívesen megmarad. A jelképes haltelepítés ugyan csak egy kis lépés, de a felavatott szennyvíz-technológiai fejlesztés mégis óriási lépésnek számít a Duna korábbi rendkívül gazdag élővilágának újraélesztéséhez.

Tisztább a Dunánál
Kis képek
Tisztább a Dunánál érkeznek a kecsegék itt tűnik el a foszfor és a nitrogén kecsege ivadékok kecsege elengedés kecsegtető kecsege irány már nem is annyira büdös nyissz... politikusi szemle pezsgő szennyvíz