Az atombomba-kísérletek bevésődtek a kazahok DNS-ébe

Az atombomba-kísérletek bevésődtek a kazahok DNS-ébe A Szemipalatyinszki Kísérleti Terepen - Kazahsztán orosz határhoz közel eső részén - 1949 és 1963 között 118 földfelszíni és légköri kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Noha 1963-ban a nemzetközi atomcsendegyezmény betiltotta a nem földalatti atomrobbantásokat, a kísérleteket egészen 1989-ig folytatták a föld alatt az általában csak Poligonnak hívott gyakorlótéren. Csak most, a legmodernebb molekuláris genetikai tudás és eszközök birtokában kezdik érteni igazán, hogy e kísérletek milyen mélyreható sérüléseket okoztak a helyiek (és gyerekeik, unokáik) örökítőanyagában.

Föld Napja 2019 - nincs több időnk

Föld Napja 2019 - nincs több időnk A Föld Napja alkalmából Kathleen Rogers a Föld Napja hálózat amerikai elnöke és Ingmar Rentzhog svéd környezetvédő, a Nincs több időnk zöld közösségi média platform alapítója közös üzenetet fogalmaztak meg.


 

Felmérték a műanyagok szénlábnyomát

Felmérték a műanyagok szénlábnyomát A Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i kampuszának munkatársai azt vizsgálták, hogy a műanyagtermékek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, majd megnézték, hogy milyen eszközökkel lehetne visszaszorítani az üvegházhatást okozó gázok hozzájuk kapcsolódó kibocsátását.


 

Greenpeace-műanyagszörnyek támadták meg a Nestlét

A Nestlé több regionális központja előtt is tiltakoztak műanyagszemétből készült szörnyek a Greenpeace jóvoltából a világ különböző részein az elmúlt hetekben. A szervezet eddig 3 millió aláírást gyűjtött össze, hogy a Nestlé hagyjon fel termékinek műanyag csomagolásával.

Higanyszennyezett vándorsólymok

Egy amerikai kutató azokban a madarakban is kimutatta a szennyeződést, amelyek ipari telepektől távol élnek. A szaporodásukra hathat károsan a szennyeződés.

Hamarosan kipukkad a 18 milliárd dolláros kínai e-autós lufi

A jövő az elektromos meghajtású járműveké, és ezt Kínában az utóbbi időben olyan sokan vették komolyan, hogy már jóformán mindenki elektromos autókat és buszokat gyárt. De meddig?

Csak mítosz az atomerőművek nulla-közeli környezetszennyezése

Jóllehet, a nukleáris erőműveket Magyarországon is a környezetkímélő és klímabarát energiatermelők közé sorolják az atomlobbisták, ez a minősítés egyáltalán nem jogos. Egy amerikai professzor bizonyította azt is, hogy még annál is kevésbé szén-dioxid-mentes (carbon free) technológia, mint korábban gondolták.

Az elektromos se jó, akkor inkább metán autó

Egy német tanulmány megkérdőjelezte az elektromos autók környezetbarát jellegét, mondván az csak papíron létezik, sőt, lényegében rosszabb hatással vannak a környezetre, mint a dízelautók.

Gigahatékony naphasznosítás

Kiemelkedően jó eredményeket produkált 2018 forró és száraz nyarán az úgynevezett agrofotovoltaikus napenergia hasznosítás. A napenergia-termelést növénytermesztéssel kombináló megoldással a földhasználat hatékonyságát 186 százalékra tudták emelni egy németországi tesztben - közölte a Fraunhofer ISE.

Hatékony Attenborough harca a műanyagok ellen

Egy profi film, és beindul az Attenborough-hatás. Ezért is nagyon fontos a valódi "celebek" személyes példamutatása.

Bekeményítenek a Kihalás Forradalmárai

Vélemény

Mosogatógépet vásárolna? Előbb nézze meg ezt a tesztet

18 különböző márkájú, összesen 161 mosogatógépet tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták, hogy milyen jól tisztítanak, szárítanak, mennyire zajosak, illetve mennyire energiatakarékosan működnek, és melyik éri meg jobban, a félmilliós vagy a százezres. tovább>>

Képgaléria ajánló

képGyakorlati természetvédelem Bodogláron, a világritkaságnak számító tartós szegfű élőhelyén
képMűvészetek Zöldje
kép15 589-EN A HÚSVÉTI BÁRÁNYOK SZENVEDÉSE ELLEN

Sajtóközlemény

Föld Napja – mindenki tehet a fenntarthatóságért

Április 22 a Föld Napja. Bolygónk természeti kincseinek éltetésén túl azonban ma már nem mehetünk el szó – és tettek – nélkül amellett, hogy ezek az értékek az emberi tevékenység miatt eltűntek vagy kritikus állapotba kerültek. A WWF Magyarország mindenkit arra buzdít: ünnepeljünk úgy, hogy azzal valóban a Földünket támogassuk – hiszen az emberiség jövője is ettől függ. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2018/június-július
könyvMagyar Tudományos Akadémia - Magyar Tudomány 2018 augusztus
könyvRiezing Norbert - Famatuzsálemek a Vértes északi előterében

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés