Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai

Trumpféreg, Hitlerbogár, Obamaféreg, és társai A zootaxonómusok, akik az újonnan felfedezett állatfajokat azonosítják be, sorolják rendszerbe és nevezik el, maguk is „kihalófélben” vannak, itthon alig vannak félszázan. Bizonyos nézőpontból „szerencsések”, legalábbis nálunk – állítja Csuzdi Csaba az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára – ugyanis nincs kutatóintézetük az MTA berkein belül.

Nesze neked agrodiverzitás

Nesze neked agrodiverzitás Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.


 

Mi lenne velünk házi méhek nélkül?

Mi lenne velünk házi méhek nélkül? A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek, vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon?


 

Elszámolták a tudósok bolygónk édesvíz készletét: nyugtalanítóan kevesebb a víz

A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték – egy új tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy ez érzékenyen érintheti a világ néhány nagy folyójának vízutánpótlását.

Cápa kiszorítósdi a dél-afrikai vizekben

Egy másik területről átköltöző cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa kezdi birtokba venni a nagy fehércápák élőhelyét a Dél-afrikai Köztársaság egyik szigeténél, ahol az utóbbi időkben egyre csökken a fehér hasú csúcsragadozók száma.

Szétszemetelik a világ tetejét

Lezárták a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatók előtt az alaptábort a Mount Everest (Csomolungma) északi, kínai oldalán a területen egyre súlyosbodó hulladékprobléma miatt.

Íme a császárok és királyok kegyetlen gyilkosa

Európában komoly történelmi hagyományai vannak a gyilkos galóca fogyasztásának – bár az esetek többségében a fogyasztó nem egészen önszántából eszik a halálos méregből. Gordon Wasson amerikai gombakutató 1972-ben a gyilkosok kedvenc gombájának nevezte a gyilkos galócát, ugyanis i. sz. 54-ben valószínűleg ezzel mérgezték meg Claudius római császárt is.

Szennyezett áramlatok érték el a Nagy-korallzátonyt

Az Ausztrália északkeleti részén történt áradásokból és a rekordmennyiségű esőzésekből származó szennyezett vizet tartalmazó áramlatok érték el a Nagy-korallzátony bizonyos részeit - közölték ma kutatók.

Megpiszkálták a fukusimai olvadt fűtőanyagot

8 évvel a fukusimai atomkatasztrófa után most először próbáltak hozzáférni a szakemberek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A kísérletben robotkarral nyúltak be a reaktorköpeny alá, és a 15 méter hosszú cső végére szerelt két karral igyekeztek mintát venni a megolvadt fűtőanyagból.

A klímaváltozás csökkentésének ördögi köre

Miért nem hajlandó az emberiség megfékezni a klímaváltozást? Akár a politikusok, akár az átlagemberek, ha a gazdasági növekedés és a klímaváltozás között kell választani, akkor mindig az előbbire voksolnak. A klímaváltozás költségei egyébként is a jövőt érintik, és nem feltétlenül azoknál jelentkezik, akik ezt okozták.

Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia

Vélemény

ENSZ klímacsúcs: az emberiség 10 éves kihívása a klímavédelem

A Világbank vezérigazgatója szerint „Mi vagyunk az első generáció, amelyik megtapasztalja a klímaváltozás következményeit, és az utolsó, amelyik változtathat annak menetén." A felelősség a miénk is – nem csak a politikusoké és a vállalatoké, hanem mindannyiunké! tovább>>

Képgaléria ajánló

képmadáretetés berekfürdői területeken
kép20 éves a Humusz
képGyakorlati természetvédelem Bodogláron, a világritkaságnak számító tartós szegfű élőhelyén

Sajtóközlemény

Már az idén szabadstrandon fürödhetünk a Római-parton?

Sok év pusztulás után végre talán megkezdődhet a Római-part rendbehozatala – ez az üzenete annak a költségvetési csomagnak, amelyet a partvédő civil csoportok kezdeményezése nyomán egyhangúlag fogadott el Óbuda képviselő testülete. tovább>>

Kiadványfigyelő

könyvKreatív Stúdió Press Kft. - inGreen magazin 2018. tél
könyvHeiling Média Kft. - A FÖLDGÖMB 2018/december
könyvMagyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület - Hidrogén Hírlevél: 2017 december

Multimédia ajánló

Earth Day  Give Earth a HandEarth Day Give Earth a Hand
Erdőirtás pálmaolajértErdőirtás pálmaolajért
metánfingmetánfing

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés